Čelništvo Vlade RS-a posjetilo banjalučke trapiste, obećana pomoć u vraćanju imovine katoličkoj crkvi

Povodom 150 godina od dolaska prvih trapista u Banjaluku, premijer RS-a Radovan Višković posjetio je u utorak samostan “Marija Zvijezda” u Trapistima.

Višković je istaknuo da je značaj prvih svećenika koji su došli u grad na Vrbasu bio u tome što su doprinijeli gospodarskom razvoju Banjaluke i regije i dodao da njihov zadatak nije bio samo širenje religije, piše RTRS.

Oni su prije 150 godina gradili centrale, pivaru, ciglane, hladnjače, što je bilo nezamislivo za to vrijeme, uz samo jedan moto – moliti se i raditi i to bi nam danas trebao biti moto u životu, da ne zaboravimo vjeru, ali da svi što više doprinosimo radu jer samo se tako mogu pobošljati uvjeti života svih građana, poručio je Višković.

On je dodao da je s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom danas razgovarao i o nekim otvorenim pitanjima koje ima katolička zajednica u Republici Srpskoj, kao što su koncesije u vezi sa zemljištem za zemljoradničku zadrugu “Livač”, koje će Vlada ozbiljno razmotriti i u skladu zakonom omogućiti ljudima koji baštine tradiciju trapista da nastave razvijati svoje ideje.

Vlada će im u tome biti samo partner, kao i u rješavanju otvorenih pitanja vraćanja imovine. Tu nije riječ samo o imovini Katoličke crkve i objektu gdje se nalazi Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i kompleks “Banjalučke pivare” jer to nije samo problem Katoličke crkve, već svih konfesija u BiH, s obzirom da i Pravoslavna crkva traži da joj bude vraćena zgrada Ekonomskog fakulteta u Sarajeva, poručio je Višković.

Biskup Komarica je naveo da će povodom obilježavanja 150 godina od dolaska trapista u Banjaluku 21. lipnja od 16.00 sati imati akademski dio programa, od 18.00 sati misu za sve pokojne tarpiste i otvaranje izložbe “Marija Zvijezda – europska zvijezda”, a bit će otkrivena i spomen-ploča s svim imenima trapista.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.