Čelnik Europske svemirske agencije želi graditi selo na Mjesecu

Zvuči li selo na Mjesecu kao znanstvena fantastika? Ono bi moglo postati stvarnost do 2030. ako se pita šefa Europske svemirske agencije (ESA).

Jan Woerner iznio je svoju viziju kako Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zamijeniti lunarnim “selom” s nastambama koje iz Mjesečeve prašine izrađuju roboti i 3D printeri.

“Razmišljao sam o tome koji bi projekt mogao zamijeniti ISS. Smatram da bi selo na Mjesecu bilo idealni nasljednik ISS-a za svemirska istraživanja”, rekao je Woerner u Parizu.

On je misiju na Mjesec označio prioritetom kada je u lipnju prošle godine preuzeo agenciju, rekavši da bi to bio ključan korak prema eventualnom slanju ljudi na Mars.

Više država i kompanija, kao što su ESA, NASA, Rusija i Kina, moglo bi sudjelovati u tom projektu, dajući tehnologiju i astronaute koji bi pomogli u pripremi misije na Mars i nastavili znanstvena istraživanja koja se sada provode na ISS-u.

“Ako netko iznese bolju ideju, ok… Ali zasad na stolu nema boljeg prijedloga”, rekao je.

SAD je rekao da bi ISS trebao biti u funkciji do 2024., četiri godine dulje nego što se mislilo.

No, Rusija je najavila da bi mogla osnovati vlastitu orbitalnu postaju, a neke europske zemlje i članice ESA-e izrazile su sumnju da bi se još četiri godine ISS-a isplatile.

(HINA)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.