Čekaju nas nova poskupljenja u 2013.

Naredna godina, sve je izvjesnije, bit će teža od svih dosadašnjih. Pored povećanja cijena cigareta i gasa o kojima se već uvelike polemizira, najavljuje se da bi i električna energija i voda mogle biti skuplje, što bi dovelo do poskupljenja i ostalih životnih namirnica.

Ni suše koje su pogodile poljoprivredu ove godine nisu mnogo pomogle te su već sada cijene voća i povrća veće nego inače, a nije isključeno i da bi ih moglo i faliti te da će se morati uvoziti. Pored svega ovoga, poskupit će i mlijeko, te kukuruz i pšenica, a samim tim i kruh.

”Poskupljenja koja će se desiti kada je u pitanju električna energija direktno će biti udar na status radnika, a onda idu i poskupljenja u prehrani. To će, dakle, biti direktan udar na životni standard građana, a mi iz Sindikata procjenjujemo da će iduće godine doći do još većeg otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika koje danas jedva sastavljaju kraj s krajem. Veliki krivac za sve što nam se dešava je, ustvari, politika u BiH koja nema razvojne komponente i koja tjera građane u bijedu i veliko siromaštvo”, rekao je za Oslobođenje predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Mehmed Avdagić.

Ono što je potrebno uraditi, ističe Avdagić, jeste da se krene u pravcu nabavki robnih rezervi, na čemu još nitko ne radi. Robne rezerve su potrebne u slučaju da se ponovi zima i problemi sa snijegom od prošle godine, kada je veliki dio zemlje bio blokiran.

Stoga se moraju osigurati zalihe hrane kako bi građani bili osigurani makar na neko kratko vrijeme ukoliko do toga dođe. Kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Avdagić ističe kako ga najmanje brine što nećemo moći izvoziti svoje proizvode, već kako je problem što će Hrvatska i dalje uvoziti u BiH.

”Mi smo još zemlja koja ne kontrolira svoje tržište, izgubili smo veliku mogućnost plasiranja domaće proizvodnje na domaće tržište tako da mene brine što mi previše uvozimo. Smatram da treba smanjiti uvoz i raditi na tome da se plasira naše mlijeko na tržište i nijedna kap onda neće propasti. Mislim da je u tome rješenje”, kazao je Avdagić.

(jabuka.tv)

4 komentara

  • hvala vam na pojašnjenju,logično je da bosnina štafeta sa h2o miigtna nije regularna jer su zamijenili mjesta andjelu i amiru, pa tako amir ima vrijeme koje nikada nije isplivao, a andjelo neko koje je daleko slabije od njegovog pravog vremena, to nije prvi put da se pomiješa redoslijed plivača u štafeti, ko je odgovoran ne znam, vjerovatno svi pomalo šteta, ali dobro je i to znati za ubuduće, očigledno da se jedino djeca profesionalno ponašaju, a svi ostali prilično komotno. zaista je neodgovorno ne pripremiti sve kako treba, ne ispoštovati sve preporuke za ovakve situacije, a najtužnije od svega je što su djeca plivala prije početka takmičenja, sami u bazenu, nigdje nikoga, pa ako nisu ni u takvim okolnostima u stanju pripremiti elektroniku nemam riječinadajmo se da će biti bolje, s vremenomsportski pozdrav

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.