Čavara: Tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara komentirao je nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je najavio “zaokret” prema koalicijskim partnerima.

Ako osam mjeseci naši pokušaji da napravimo kompromise nisu doveli do dogovora, onda moramo tražiti druga rješenja, napraviti zaokret u ponašanju, izjavio je Čavara u intervjuu za današnje “Oslobođenje”.

Prema tome, upućena je svima onima koji trebaju sudjelovati u formiranju vlasti, koji su dobili povjerenje naroda i građana na izborima, a može se reći i tumačiti da je to i SDA, kaže Čavara.

Upitan koja su do “druga rješenja”, predsjednik FBiH je rekao da ih ne bi najavljivao sada.

Možda ih nemamo sve sada, ali moramo tražiti, jer odnos koji smo mi pokazali strpljenjem, tolerancijom, pokušajem i iniciranje razgovora i dogovora, očito, ne daje rezultata. Neko drugi, možemo reći parasustav, stalno smišlja neke nove afere i krize u kojima misle da profitiraju, rekao je on.

Čavara je odgovarao i na pitanje ostaju li izmjene Izbornog zakona uvjet za formiranje vlasti u FBiH, te može li se dogoditi da ministri HDZ-a prestanu dolaziti i na sjednice Vlade, kazao je da kada se nastoji prikazati da HDZ nešto blokira, onda se kaže da je to uvjet, prenosi Fena.

Međutim, Ustavni sud BiH donio je odluku da Izborni zakon nije u skladu s Ustavom BiH i da ga treba promijeniti, a onda to neko osporava na sve načine i neće da provede kroz Parlament. Čak to iskoristi da izabere drugog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Mi smo prvenstveno rekli da za Vladu FBiH, odnosno izvršnu vlast, tražimo partnere s kojima ćemo provesti odluke Ustavnog suda, odnosno tražimo partnere koji će poštivati ustavno-pravni poredak ove države, rekao je, između ostalog, Čavara.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Moj Cavara smijesno je vise to slusati. Molim te reci nam tko od bosnjaka uvazava tebe tko presj. Federacije…? Na zalost nitko, ta funkcija, duznost je svedena na nista a samo zbog toga sto je hrvat presjednik. Znaci bosnjaci iz Ustava i silnih presuda Ustavnog suda iscitaju i postuju samo ono sto njima odgovara. Ostalo,, ignor, … Zalosno. BiH nikada od Dejtona nije bila podjeljenija u glavi politicara i politickih partija. Tu bosnjaci igraju naj prljaviji igru. Oni bi za sebe uzeli, birali sakicu podobnih srba i hrvata i sa njima omlacivali kako hoce i cinili zakonodavnu vlast. Ali izborni rezultati govore drugacije i ocito im sada nije stalo do uspostave vlasti koja njima ne stima. Svi iz MZ- ce to vide i vide njihove nebuloze i neshvatljive zahtjeve, prljave igre, ihrice ali cute…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.