Čavara: Potezi bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo onako kako oni žele

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara u intervjuu za portal politika24.net govori o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je došao od strane pet bošnjačkih stranaka i preglasavanju Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, odbijanju bošnjačkih stranaka za promjenom Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda, težnji bošnjačkih stranaka da ponovno Hrvatima biraju predstavnike u vlasti, objašnjava kako stati u kraj unitarističkoj politici Sarajeva i kako će po njegovom mišljenju funkcionirati vlast u FBiH u narednih par mjeseci, s obzirom da se nalazimo u predizbornom vremenu.

Kako komentirate Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata koji je došao od strane pet bošnjačkih stranaka i izglasavanje tog Zakona u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, protivno volji hrvatskih zastupnika?

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta Federacije BiH je neustavan, jer je Ustavni sud BiH odredbe da iz svake županije ide po jedan izaslanik iz svakog naroda proglasio neustavnim, te ih izbrisao iz Izbornog zakona. I onda četiri stranke i jedan neovisni kandidat te pobrisane odredbe stave u svoj Prijedlog Zakona, što jasno pokazuje da se ovdje radi o izigravanju odluke Ustavnog suda BiH.

Radi se o Prijedlogu Zakona koji je prekršio i procedure predviđene Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ovim Prijedlogom Zakona oduzima se mogućnost Hrvatima da izaberu svoje predstavnike na način na koji tu mogućnost imaju Bošnjaci.

Može li ovakav zakon donesen protivno volji hrvatskog naroda doživjeti stupanje na snagu?

Očekujem da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti odgovorniji prema zakonima, Ustavu ove države i odluci Ustavnog suda BiH. Ali, ukoliko se i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bude osiguralo bošnjačko jedinstvo u rušenju odluka Ustavnog suda, onda nema sumnje da će ovaj Prijedlog Zakona i tu proći kao i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Onda će vjerojatno Klub izaslanika hrvatskog naroda tražiti ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Ustavnog suda FBiH. Ukoliko Ustavni sud procijeni da Zakon ne ugrožava vitalni nacionalni interes, onda se u Domu naroda usvaja po prostoj većini i dolazi kod mene na potpis. Ja ću tad procijeniti što mogu napraviti da zaštitim ustavnost i zakonitost institucija Federacije BiH.

Čavara: Hrvati i HDZ BiH su izigrani, neću potpisati zakon o izbornim jedinicama

Kakvu poruku šalju bošnjačke stranke ovakvim potezom?

Nažalost, ovo nije prvi slučaj da se stvori ovakva koalicija u federalnom Parlamentu. Imamo situaciju koja se ne događa prvi put, a to je da SDA napravi dogovor sa strankama iz opozicije kako bi nametnuli neka rješenja u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i onda izglasa sa tim zastupnicima, bez prethodnog dogovora s onima koji su dogovorili da čine vlast na razini Federacije BiH. Zadnji potezi dominantno bošnjačkih stranaka upućuju na želju da vlast funkcionira samo onako kako oni žele. Na ovom primjeru se jasno vidi kakva je pozicija Hrvata u Federaciji BiH i kako bez hrvatskih dužnosnika mogu donositi važne odluke.

Bošnjačke stranke odbijaju svaki prijedlog za Izmjenu Izbornog zakona koji dolazi od HNS-a BiH. Što bi to one ( bošnjačke stranke ) izgubile kada bi se sprovele Izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda?

Ovaj Prijedlog Zakona jasno pokazuje da bošnjačke stranke imaju za cilj isključivo zadržavanje mogućnosti Bošnjaka da biraju predstavnike Hrvatima. Iz tog razloga im ne odgovaraju izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda i prijedlozima HNS-a BiH kojima bi se osiguralo legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda. Smatraju da je mogućnost koju sada imaju, da biraju hrvatske predstavnike, njihovo pravo.

Po svemu sudeći bošnjačke stranke žele ponovno Hrvatima izabrati političke predstavnike. Vaš komentar?

Nažalost, bošnjačke stranke dosada nisu pokazale volju za prihvaćanjem principa kojim bi se omogućilo da jedan konstitutivni narod ne bira političke predstavnike drugom konstitutivnom narodu, te očigledno imaju namjeru promijeniti politički sustav i uređenje države na način koji bi omogućio vladavinu najbrojnijima, odnosno Bošnjacima.

Ipak, treba podsjetiti da je Washingtonskim sporazumom formirana Federacija BiH u čijim temeljima je odredba da Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljaju Federacijom BiH.

Široki Brijeg: “Devedesetka” želi da Čavara zbog Mije Jelića postane nepoželjnom osobom

Izbori su raspisani, nisu provedene izmjene Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda. Što nakon Izbora?

Nadam se da nakon izbora nećemo imati još lošije stanje, imajući na umu da nije provedena odluka Ustavnog suda BiH i izmijenjen Izborni zakon. Bez implementacije presude Ustavnog suda BiH nemamo modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U tom slučaju, Središnje izborno povjerenstvo BiH može donijeti model primjene posrednih izbora. Iako nema ulogu zakonodavca, SIP BiH ima mogućnost donošenja novog modela izbora izaslanika u Dom naroda prema Izbornom zakonu. Dalje, takva odluka bi išla Vijeću za žalbe Suda BiH i, ukoliko bi Sud BiH poništio takvu odluku, onda bi mogli biti u ćorsokaku.

Pošto se nalazimo u predizbornom vremenu kako će funkcionirati vlast u Federaciji BiH u narednih nekoliko mjeseci?

Čavara: Ja, kao Predsjednik Federacije BiH, i svi hrvatski dužnosnici ulažemo mnogo truda i napora kako bi institucije nastavile funkcionirati. Obzirom na trenutnu situaciju u kojoj bošnjačke stranke djeluju destruktivno, postavlja se pitanje ima li vlasti uopće.

I do izbora ćemo se vjerojatno baviti sličnim problemima. Svatko od nas dužnosnika se obvezao na poštivanje Ustava, stoga svi trebamo raditi na tome da osiguramo zaštitu prava i interesa svih konstitutivnih naroda u FBiH i BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Daj molim te , pa STA si napravio i poduzeo glede tog, daj jedan potez koji si napravio po kom Ce te pamtiti hrvatski narod kao predsjednika federacije

  • Cavara zbog tebe i takvih pi…a kao vi , jrvatski narod i jeste u ovakvom polozaju… Sto ste poduzeli, sto si ti kao presjednik Federacije poduzeo da sprijecis bosnjacko, politicko nasilje nad hrvatima. Ukopali ste se u te svoje fotelje, kancelarije i samo kukate, kmecite a nista ne poduzimate konkretno da se suprostavite ovom bosnjackom zulumu, koji je izmakao svakoj kontroli pravne i civilizirane drzave. Oni tlace citav jedan konstitutivni narod zbog vase bojazi, nemoci, straha za svoj polozaj.. Ako vam nestane narod, hrvati vjeruj Cavara, Covicu, Ljubicu i svi ostali nesta ce vam i sve funkcije fotelje i blagodati koje idu uz to. Na dobrom ste putu da nas raselite i iselite. Da su branitelji HVO – ne 1992-1995 god tako bili neodlucni, plasivi, proracunati nebi vi ni bili tu gdje jeste, sada nam vracate tako… Hrvatskom narodu nikada u povijesti nitko nista nije dao ako se sami nismo izborili… Ili se borite za svoj narod, branitelje ili podnesi te svi ostavke na tako vazne funkcije. Srami te se svoga nerada i svoje ne odgovornosti prema svom nsrodu…

    5
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.