Čavara: Hrvati i HDZ BiH su izigrani, neću potpisati zakon o izbornim jedinicama

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara dao je intervju za internetski portal Radiosarajevo.ba, u kojem je govorio o aktualnoj političkoj sitaciji u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta Federacije BiH.

Čavara je izjavio kako se, nažalost, već nekoliko mjeseci u Federaciji BiH priča u vezi odluke Ustavnog suda BiH, odnosno na koji način osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH. 

Bez obzira na sve težnje da se kroz razgovor između svih strana pokuša riješiti ovo pitanje, događa se da u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH prođe Prijedlog Izbornog zakona koji ruši odluku Ustavnog suda BiH. Naravno, obzirom na sve ovo, ne može se očekivati da ja potpišem ovakav zakon, precizirao je Čavara.

Govoreći o koaliranju s SDA i SBB-om na razini FBIH, Čavara je izjavio da je HDZ BiH u toj koaliciji izigran.

Ako znamo da se vlast na razini Federacije BiH formirala od tri stranke i to od SBB-a, SDA i HDZ-a BiH i ako je ta vlast trebala i morala funkcionirati na temelju dogovora da se u vezi najvažnijih stvari prvo dogovori prije parlamentarne procedure, onda na osnovu svih ovih događanja mogu reći da su Hrvati i HDZ BiH izigrani.

Imamo situaciju, koja se ne događa prvi put, da SDA prvenstveno napravi dogovor sa strankama iz opozicije da neka rješenja nametne u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i onda izglasa sa tim zastupnicima, a bez dogovora sa onima koji su dogovorili da čine vlast na razini Federacije BiH. Ovakav princip rada predstavlja narušavanje demokratskog poretka i da se žele ostvariti pojedini projekti koji za cilj imaju spriječiti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike, rekao je predsjednik FBiH.

Također, postavio je i pitanje otkud nekome pravo da spriječi Hrvate da biraju svog legitimnog političkog predstavnika. 

Zanimljivo je da neki javno govore kako će sve učiniti da spriječe legitimno biranje predstavnika u vlasti. Trenutno imamo paradoksalnu situaciju da jedan kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, vodi kampanju unutar bošnjačkog biračkog tijela protiv svog naroda kako bi dokazao da je dobar kandidat za ovo mjesto. Nakon izbora, moramo početi praviti ambijent u kojem ćemo se dogovarati i na osnovu toga kreirati svim narodima na ovom prostoru da se osjećaju ugodno i sigurno, istaknuo je.

Komentirajući pojedine političke poruke s bošnjačke političke scene u kojima navode da je “Dragan Čović izvođač radova na rušenju BiH koje provodi Zagreb“, Čavara je kazao kako je riječ o morbidnim izjavama jer je “Dragan Čović veći domoljub od onih koji takve izjave daju i koji ruše temelje Federacije BiH i same BiH zbog bolesne želje da budu na nekoj poziciji“.

Netko tko se lažno predstavlja i tko zauzima mjesto predstavnika hrvatskog naroda u biti je samo marioneta u nečijim interesima. Svi potezi Dragana Čovića idu u tom smjeru da se BiH što prije približi EU i NATO-u. Ove izjave imaju za cilj da pridobiju sve one koji nisu Hrvati, jer reći da će netko dobiti po prstima i spadaju u domen kafanskih priča, rekao je Čavara.

Osvrnuo se i na događaje iz srpnja prošle gopdine kad je na njega navodno pokušan atentat.

Nakon godinu dana, dobio sam obavještenje od Tužiteljstva Zeničko-dobojske županije da se prekida istraga zbog nedovoljnog broja dokaza. Iako je Tužiteljstvo bilo upoznato s video snimkom događanja na dionici autoputa između Kaknja i Zenice kada sam se kretao prema Lašvi. Na ovom snimku jasno se vide dva automobila koja me na dijelu autoputa u mjestu Bilješevo životno ugrožavaju, izjavio je.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Iiiiii, što je sve Čova obećao, a ispunio nije ništa. Osim što je sebi ispunio džepove. Zataknuti do vrha. I zaposlio rodbinu I kumove.

  6
  2
 • Uvijek ista predstava pred izbore. Uvijek iste budale nasjednu na iste folove. Jadni moj hrvatski puče dokle ćeš pušiti iste šupljake.
  Kako može interese hrvatskog naroda predstavljati jugosloven Dragan koji se do rata nazivao srbinom o potpisivao ćirilicom. Razmislite ljudo malo svojom glavom. Kad prođu izbori nitko se neće sjećati što su nam obećali.

  6
  1
 • Bliže se izbori, zaoštrava se retorika a poslije izbora će opet ići u koaliciju sa SDA i vezat zastavu sa muslimanima. Dosta vas je 25 godina.

 • Cavara ti i taki kao ti ste ojadili svoj narod… Stalno lazete, nesto obecajete a nista. Svi gledate samo osobnu korist … Svoj narod od Dejtona do danas ste slagali sto puta, narod hrvati vam nestaju, jedni odlaze trbuhom za kruvom drugi umiru, a vi i dalje lazete i obecaje te sarene laze… Kako vas vise nije sram…

 • Pozvnavajući tebe osobno, svoje savjetnike koji su sposobni jedino za kokošariti i tvoga šefa, može se reći jedino PLJUC!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.