Čavara: “Neki svoje pozicije učvršćuju i zveckanjem oružjem i najavama rata”

Mogu raspustiti Parlament kada hoću, ali nisam, jer mislim da bi to izazvalo dalekosežne posljedice za sve u Federaciji, rekao je u intervju za Nezavisne novine Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ BiH.

Parlament ne radi ništa i valjda računaju da ih zbog toga nitko ne može ni kritizirati, ističe Čavara.

Na upit tko je najodgovorniji za blokadu Federacije BiH kaže kako je to teško reći, ali da se situacija iskristalizirala, te da je tu SDA, koja se ponašala različito po pitanju odnosa parlamentarne većine.

Ne možete biti pozicija, a kad vam treba surađivati s oporbom. S druge strane, imamo vršitelje dužnosti koji su postavljeni za direktore Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave, Agencije za državnu službu, Razvojne banke. Mandat im je istekao nakon tri mjeseca, a oni su tu, traju dvije godine, a nema spremnosti SDA da se to promijeni. I da ne govorim da u posljednjih pet-šest godina ne postoji spremnost s njihove strane da se riješi pitanje statusa Javnog televizijskog sustava u FBiH, koji je potpuno izvan zakona u posljednjih 12 godina, zadnjih pet godina nema upravnog odbora, zadnje četiri godine istekao je mandat direktoru, ne postoji nikakva spremnost. Isto je i s imenovanjem neovisnog odbora koji vrši imenovanje direktora FUP-a, što jasno pokazuje kako nema spremnosti. Jasno je tko kontrolira sustav. Sad pokušavaju izmišljati nove neprijatelje kako bi sve ovo prikrili, navodi Čavara.

On naglašava kako može raspustiti Parlament kada želi, ali nije, jer smatra da bi to izazvalo dalekosežne posljedice za sve u Federaciji.

Ništa se nije promijenilo, jer proračun je usvojen nakon Nove godine. Parlament ne radi ništa i valjda računaju da ih zbog toga nitko ne može ni kritizirati. Blokiraju se službene institucije da bi paralelne mogle funkcionirati, a to je sve protiv BiH i njezinih stanovnika. Neki svoje pozicije učvršćuju i zveckanjem oružjem i najavama rata, što je za mene morbidno, osobito što se to radi na grobovima mrtvih i mjestima stradanja. Strašno je da netko na prostoru BiH može govoriti o ratu, a svjesni su užasa koji smo svi prošli, ističe Čavara.

Na upit što će se dogoditi s izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik Federacije kaže kako je presuda Ustavnog suda BiH napokon samo otkrila na koji način je u prošlosti zlouporabljen Izborni zakon i kako se lažno predstavljalo.

S druge strane, Ustavni sud BiH kaže da se mora osigurati mehanizam da svatko zauzme poziciju koja mu pripada. I sada vidite koliko spinova, problema od strane bošnjačke političke scene u Sarajevu da se to spriječi. Zašto? Proizlazi li to iz dobre namjere da živimo dobro i mirno ili iz neke druge namjere? Ako netko ima pobudu i javno kaže da drugima želi birati predstavnike ili druge pomnožiti s nulom, to ne vodi ka suživotu, naglasio je Čavara.

Prema njegovim riječima problem je i što mediji sudjeluju u širenju mržnje.

Ono što je jasno, mi tražimo da se samo na mjestima gdje je predviđeno osigura mehanizam koji će omogućiti legitimnost, a to je Dom naroda FBiH, Dom naroda BiH i tročlano Predsjedništvo. Vidite što se događa u Izbornom povjerenstvu, želi se razriješiti Povjerenstvo i postaviti ljude koji će raditi po nalogu bošnjačkih stranaka, pojašnjava Čavara.

On smatra da mjesec-dva nije dovoljno da bi se postigao dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, iako se uključila međunarodna zajednica.

Kad počne utakmica nema mijenjanja pravila. Kad se raspišu izbori, oni se raspišu po aktualnom izbornom zakonu. Sve ovo može isprovocirati veliki problem, jer ukoliko dođe do implementacije izbora i dođemo do nemogućnosti provedbe, možemo doći u ustavnu krizu, iz koje ćemo teško izaći, a čini se da to nekima odgovara, navodi predsjednik Federacije.

Potvrdio je da su, osim HDZ 1990, sve druge stranke izrazile spremnost da na većini razina idu zajedno na izbore s HNS-om, a da će se u pojedinim sredinama omogućiti natjecanje, gdje nije upitan izbor hrvatskog predstavnika. Liste će, kako je rekao, biti poznate krajem šestog mjeseca.

Govoreći o problemu razvojačenih branitelja u FBiH koji su sve češće na ulicama, Čavara pojašnjava kako su od rata prošle 23 godine i da se nastoji riješiti pitanje branitelja na razne načine.

Imali smo nekoliko uredbi koje smo pretvorili u zakone. Stalno ponavljam da imamo jedan problem da je cijela braniteljska populacija nezadovoljna. Danas imamo situaciju da imamo zaboravljene branitelje, koji 23 godine od završetka rata traže svoja prava i sad ne može nitko reći imaju ili nemaju pravo. Prema tome, trebamo tražiti jedan kompromis. Važno je da zaustavimo bilo kakve blokade cesta, što čini problem gospodarstvu, a s druge strane dobivamo tolike zahtjeve da bi nam trebao jedan čitav proračun FBiH da ispunimo sve one zahtjeve koji su pred nas postavljeni, tvrdi između ostalog za Nezavisne novine Marinko Čavara.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.