Čaša mlijeka pred spavanje može imati nekoliko prednosti za vaše zdravlje – Jabuka.tv

Čaša mlijeka pred spavanje može imati nekoliko prednosti za vaše zdravlje

Mlijeko je odličan izvor hranjivih materija, dobro je za zdravlje vaših kostiju, a posebno ćete od njega imati koristi ako ga konzumirate prije odlaska na spavanje.

U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti.

Mlijeko sadrži supstancija koja pomažu kvaliteti sna

Nekoliko studija u kojima su sudjelovali ljudi ili životinje, potvrdilo je da mlijeko poboljšava kvalitetu sna. To je zbog toga što mlijeko sadrži supstancije triptofan i melatonin, prenosi Klix.ba.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ima veliku ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji nam omogućuje da se opustimo. Melatonin regulira naš cirkadijalni ritam, a time i optimalnu dužinu našeg sna.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čovjeka, koji regulira brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontrolira i usklađuje dnevno noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Mlijeko je veliki izvor proteina

Ako večerate neposredno prije odlaska u krevet, velike su šanse da ćete se mučiti da zaspite jer još niste u poptpunosti provarili hranu.

S druge strane, nije dobro ni ako legnete gladni te bi bilo idealno pojesti nešto nekoliko sati prije nego krenete na spavanje.

Međutim, ako se ipak iz nekog razloga preskočili večeru, a ne biste željeli otići u krevet praznog želuca, popijte čašu mlijeka i nećete imati problema zaspati.

Postoji psihološki aspekt konzumiranja mlijeka prije odlaska na spavanje

Ako svaku večer budete pili mlijeko pred spavanje, to će postati vaš svojevrsni noćni ritam. Već kada ugledate čašu koja vas čeka na stoliću pored kreveta, maksimalno ćete se opustiti i pripremiti za oslazak u krevet, piše Bright Side.

Također, postoji mogućnost da će vas konzumiranje mlijeka pred spavanje podsjetiti na trenutke iz djetinjstva kada ste imali istu naviku, što može imati umirujući efekt na vašu psihu i pomoći vam da brže zaspite.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.