Carski rez može promijeniti djetetov DNK

Porod carskim rezom sve je učestaliji u svijetu, s time da se gotovo 50 posto djece u Kini rađa na taj način. Međutim, ta opcija, osim za majku, može biti opasna i za dijete, tvrdi profesor molekularne biologije Tomas Ekstrom sa švedskog Instituta Karolinska.

Iako je već dobro znano da je carski rez dokazano povezan s većim rizikom od dijabetesa tipa 1, pretilosti i bolesti dišnih putova kod djece te depresijom kod majki, plaćanje u privatnim klinikama za ovaj način poroda sve je češće.

U ovom istraživanju, profesor Ekstrom usporedio je razinu metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 beba rođenih vaginalnim putem. Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji regulira aktivnost gena, a na nju utječu vanjski utjecaji kao što je porod te mogu promijeniti sam DNK.

Razina DNK metilacije bila je viša kod djece rođene carskim rezom nego kod one rođene vaginalnim porodom. To znači da carski rez može promijeniti DNK novorođenčeta.

Profesor Ekstrom te je promjene uočio u 350 dijelova DNK, a među njima i u područjima koja utječu na imunološki sustav. Još uvijek se ne zna jesu li te promjene trajne ili samo privremene, piše IFL Science.

”Tijekom vaginalnog poroda dijete doživi pozitivan stres koji ga pripremi za vanjski svijet. Kod carskog reza ne aktivira se djetetov obrambeni sustav što bi moglo objasniti promjene u DNK-u”, objasnio je koautor studije profesor Mikael Norman.

Promjene na DNK-u mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano. Međutim, zabrinjavajuće jest to što se takve promjene prenose samo na potomstvo i mogu ovaj problem učiniti problemom budućih generacija, istaknuo je autor istraživanja profesor Tomas Ekstrom.

(24sata.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.