CARE International podržava rad nevladinog sektora u BiH

„Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ projekt je koji je okupio 7 nevladinih organizacija iz BiH s predstavnicima organizacije CARE International na kojemu se razgovaralo o dosadašnjim rezultatima, te planiranim aktivnostima za naredni period.

Zadovoljni smo s dosadašnjim rezultatima na projektu. Svaka od sedam organizacija koje sudjeluje u projektu dobila je neophodnu pomoć za realizaciju redovitih aktivnosti, a pristupili su sistematskom mapiranju usluga koje pružaju, izradi komunikacijske i zagovaračke strategije, te zapošljavanju pripravnika koji će dobiti neophodnu obuku, ali i doprinijeti daljem razvoju poslovanja organizacije, istaknula je Sumka Bučan, regionalna direktorica CARE International Balkans.

Danas smo održali redovni partnerski sastanak u sjedištu NVO Nešto Više u Humilišanima u Mostaru gdje naša partnerska organizacija upravlja svojim poduzećem Eko dizajn. Ovo je proces kroz koji osiguravamo ostalim partnerima da uče jedni od drugih s ciljem efikasne podrške svojim ciljnim grupama, dodala je Bučan.

NVO Nešto Više je imala sreću da sudjeluje u projektu koji nam osigurava razvoj organizacije u skladu s našim potrebama. CARE International nam je do sada kroz projekt osigurao izolaciju na zgradi farme koju imamo u Humilišanima, te izradu ograde koja je bila preduslov da kuću stavimo u funkciju trening centra, istaknuo je Aleksandar Bundalo, direktor NVO Nešto Više.

Bundalo je dodao kako su kroz projekt dobili neophodnu opremu za održavanje imanja, kao i priliku za zapošljavanje mlade osobe na puno radno vrijeme tijekom godine dana.

Također, radili smo sa savjetnicima koji su nam pomogli da izradimo strateški plan i plan promocije, kao i dopunimo biznis plan za poduzeće Eko dizajn kojim upravljamo.

Radujemo se narednim projektnim aktivnostima kroz koje ćemo otići u studijski posjet sličnoj organizaciji u Češku, a radujemo se i volonterima iz Češke koji će doći na naše imanje i pomoći nam u svakodnevnim aktivnostima. Care International je podržao i radionice koje radimo s djecom s poteškoćama u razvoju i tako koristimo poljoprivredu u svrhu radne terapije, zaključio je Bundalo.

CARE International ima veliko iskustvo u razvijanju kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva (OCD), kao i u zalaganju za različita pitanja ljudskih prava u BiH, pružajući podršku lokalnim predstavničkim organizacijama.

Nemogućnost institucija vlasti u BiH da osiguraju adekvatnu socijalnu zaštitu marginaliziranim i socijalno ranjivim kategorijama stanovništva, rezultiralo je činjenicom da ranjive kategorije stanovništva ovise od organizacija civilnog društva.

Kroz projekt “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH” je izabrano 7 organizacija koje prolaze intenzivan program jačanja kapaciteta kako bi mogli putem svojih servisa kvalitetno odgovoriti na potrebe korisničkih grupa poput osoba s rijetkim oboljenjima i poteškoćama, LGBTIQ populacija, Romi i Romkinje, žene žrtve nasilja, osobe koje žive na rubu siromaštva.

Projekt “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH” startao je sredinom 2018. i trajat će tri godine. Projekt provode CARE International Balkans uz podršku CARE Češka i Češke razvojne agencije u saradnji sa 7 domaćih nevladinih organizacija.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.