Čapljina: Unatoč obvezi Općine, roditelji i dalje učenicima plaćaju prijevoz

Općina Čapljina jedina je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja ne poštuje Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, tvrde vijećnici Čapljinske nezavisne stranke "Čapljina u srcu". Naime, izmjenama i dopunama tog zakona definisano je da je prijevoz učenika u osnovnim školama isključivo u nadležnosti lokalne samouprave. Općina Čapljina, ističu, taj zakon ne poštuje, te prijevoz čapljinskih školaraca i u drugom polugodištu plaćaju roditelji. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/192601

Posted by federalna.ba on Saturday, 4 February 2017

Općina Čapljina jedina je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja ne poštuje Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, tvrde vijećnici Čapljinske neovisne stranke “Čapljina u srcu”.

Naime, izmjenama i dopunama toga zakona definirano je da je prijevoz učenika u osnovnim školama isključivo u nadležnosti lokalne samouprave. Općina Čapljina, ističu, taj zakon ne poštuje, te prijevoz čapljinskih školaraca i u drugom polugodištu plaćaju roditelji.

Zakon je, kažu dvojica vijećnika Čapljinske neovisne stranke “Čapljina u srcu”, jasan, no nije jasno zašto ga Općina Čapljina ne provodi.

Odgovore, ističu, ne mogu dobiti na sjednicama Općinskoga vijeća jer njihove zahtjeve, naglašavaju, ignoriraju.

“Ovo je šesti mjesec da roditelji djece osnovnih škola plaćaju 50 posto iznosa za prijevoz i radi se o preko 1.000 djece koja plaćaju kartu za prijevoz do škole”, tvrdi Pero Previšić, vijećnik “Čapljine u srcu”.

Skupština HNŽ-a je u srpnju pošle godine donijela izmjene staroga zakona prema kome su ranije prijevoz učenika općine financirale s 50 posto sredstava, piše Federalna.ba.

U Općini Čapljina, pak, ističu da niti jedna općina ne može isfinancirati ono što je propisano novim zakonom, a to je, uz ostalo, prijevoz učenika, prehranu učenika, produženi boravak, nabavku pomagala.

Vlada je obećala grant sredstva te će, kaže čapljinski načelnik Smiljan Vidić, taj problem biti riješen. “Dobra je vijest da je Vlada donijela odluku prije pet-šest dana i sve općine su dobile sredstva. Naravno da ćemo mi sada moći ispoštovati zakon”, tvrdi on.

U proračunu Općine Čapljina za prijevoz učenika planirano je oko 345.000 maraka. Vijećnicima “Čapljine u srcu” nije jasno zašto je od Vlade traženo puno više grant sredstava. Prema njihovim saznanjima, čak oko 900.000 KM. “Ako idemo logikom da je to pola prijevoza, onda bi puni iznos trebao biti negdje oko 690.000, mada je to možda i prevelik iznos s obzirom na to da imamo sve manje djece”, kaže vijećnik “Čapljine u srcu” Mirko Vasilj.

Vijećnici smatraju da je riječ o mutnim radnjama, tim više što za prijevoz učenici ne dobiju nikakav račun. Tražit će i ugovor koji je Općina potpisala s tvrtkom iz Gruda koja prevozi učenike, kao i refundiranje novca roditeljima koji su do sada, ne svojom krivnjom i mimo zakona, plaćali učeničke karte. No, u Općini su kategorični da to nije moguće.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.