Čapljina: U tijeku radovi vrijedni preko pet milijuna KM

Na području Grada Čapljine u tijeku je veći broj višemilijunskih projekata.

Jedan od njih je tzv. Višićka kaseta, čija je vrijednost 5,239,652,32 konvertibilne marke, piše Večernji list BiH.

Što sve donosi projekt

Naime, od početka godine intenzivirani su radovi na postavljanju glavnih vodovodnih cijevi u Višićima i okolnim naseljima. Riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih poljoprivrednih projekata na području Čapljine, a koji se realizira u suradnji sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Sam projekt podrazumijeva izgradnju vodoopskrbnoga sustava, odnosno sustava navodnjavanja i sustava za odvodnju na području “Višićke kasete”.

U sklopu projekta “Višićka kaseta” navodnjavanjem i odvodnjom obuhvatit će se područje od oko 1250 hektara plodnoga zemljišta na kojem, za ovdašnje prilike, posluju dva velika gospodarska subjekta – tvrtka “Agroherc”, proizvođač voća, grožđa i sadnog materijala, koja gazduje s 210 hektara, te farma “Vita-Vi” koja gazduje s oko 390 hektara, ostalo, nešto više od polovine ukupne površine, pripada individualnim vlasnicima, objasnili su iz Gradske uprave Čapljine.

Dodaju kako će se na ovaj način visoko kvalitetno poljoprivredno zemljište, koje se nalazi u ovom dijelu Čapljine, odnosno na području mjesne zajednice Višići, Čeljevo i Gnjilišta, dodatno oplemeniti na način da će svaki zainteresirani poljoprivredni proizvođač dobiti prigodu da u ljetnim mjesecima može navodnjavati svoje poljoprivredne proizvode.

Istodobno, u zimskom razdoblju kada su velike oborine, novi sustav za odvodnju spriječit će plavljenje zemljišta, što se znalo događati u ranijem razdoblju, ističu iz čapljinske Gradske uprave.

Sustav navodnjavanja

Naglašavaju kako je najkompliciraniji dio posla, koji je podrazumijevao probijanje cijevi ispod magistralne ceste bez rezanja i kopanja samoga asfalta, uglavnom priveden kraju. Svi građevinski radovi na projektu koji će poljoprivrednicima spomenutih naselja olakšati proizvodnju, ali i svakodnevicu, trebali bi biti dovršeni tijekom šest mjeseci.

Nakon završetka građevinskih radova slijedi faza priključivanja na sustav i sklapanje ugovora s korisnicima jednoga od najvrjednijih projekata ove vrste na području našega Grada, naveli su iz čapljinske Gradske uprave.

Inače, sam projekt “Višićka kaseta” odvija se kroz dvije komponente. Prva komponenta podrazumijeva čišćenje kanala i cjelokupnoga odvodnog sustava. Devedeset posto radova koje podrazumijeva ova komponenta je dovršeno. Druga komponenta podrazumijeva radove na sustavu navodnjavanja.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.