Čapljina: Postavljeni spremnici u koje možete odložiti stari tekstil

Činjenica je da Europljani godišnje troše gotovo 26 kg i bacaju oko 11 kg tekstila (dok procjene za stanovnike SAD-a govore o 37 kg), a da se pritom 87 % tekstilnog otpada spaljuje ili odlaže na odlagalištima, jasno daje do znanja da tekstilna industrija ostavlja značajan ekološki otisak.

Globalna tekstilna i odjevna industrija značajan je potrošač vode, a odgovorna je za 20% globalnog onečišćenja čiste vode, te 10% globalne emisije stakleničkih plinova.

Strategije za rješavanje tog problema uključuju razvoj novih poslovnih modela za iznajmljivanje odjeće, osmišljavanje proizvoda na način da se olakša ponovna uporaba i recikliranje (kružni način), uvjeravanje potrošača da kupuju manje odjeće bolje kvalitete (spora moda) i općenito usmjeravanje ponašanja potrošača prema održivijim opcijama. Tekstilni otpad predstavlja globalni problem čiji značaj u sustavu gospodarenja otpadom poprima sve veći značaj.

Na tom tragu Gradska uprava Grada Čapljina u suradnji s tvrtkom “VUPROM” iz Čitluka postavila je spremnike za tekstil na području Čapljine. Mole se svi građani koji imaju višak tekstila isti odlože u spremnike i na taj način doprinesu čistoći Čapljine. Lokacije na kojim su postavljeni spremnici su:

-preko puta trgovačkog centra “DM”
-kod Dječjeg vrtića “Čapljina”
-kod Doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem “Betanija”
-kod Osnovne škole “Vladimira Pavlovića” Čapljina

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.