Čapljina: Na jelovniku Dječjeg vrtića samo zdrava hrana

Veliko priznanje stiglo je u Dječji vrtić Čapljina. Kao jedina takva ustanova iz Hercegovine, Dječji vrtić Čapljina uspješno je prošao dvogodišnji program “Zdravo jedi, zdravo rasti”, a koji su realizirali Federalna ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo zdravstva te Federalni zavod za javno zdravstvo, UNICEF BiH, Udruženje kuhara BiH, Project Hope BiH i odgojno-obrazovne ustanove.

Cilj projekta promocije zdravlja je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnoj razini zagovaraju i provode politiku za unapređenje ranoga rasta i razvoja djece u FBiH.

Tu je i politika unaprjeđenja prehrane djece u Federaciji BiH među samom djecom, roditeljima i stručnim osobljem – odgajateljima, nastavnicima i kuharima, a sve kako bi se spriječilo gojaznost i ostale poremećaje koji su nastali kao posljedica nepravilne prehrane.

Na kraju pilot-projekta u BiH, Inicijativa “Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave prehrane”, uz potporu UNICEF-a, upriličila je završnu radionicu na kojoj su uručeni certifikati Dječjem vrtiću Čapljina te vrtićima iz Sarajeva, Goražda, Zenice i Bihaća, piše Vecernji.ba.

“U sastavu vrtića imamo kuhinje i blagovaonice za kvalitetnu pripremu i konzumaciju hrane, ali i dovoljno prostora za igru i fizičke aktivnosti. Redovito se kontrolira ispravnost hrane te se redovito uzimaju i brisovi unutar objekta.

Što se tiče jelovnika, a posebno se odnosi na doručak, postupno smo izbacili namirnice kao što su paštete, salame i hrenovke te postupno uvodili zdravije namirnice, kao što su med, džem, sirni namaz, pahuljice s mlijekom. Svakodnevno su u jelovniku sezonsko voće i povrće uz veliku provjeru podrijetla i kvalitete tih namirnica.

Nažalost, edukacija roditelja mora se podići na višu razinu baš zbog toga tretiranja voća i povrća na prostorima Hercegovine. U sklopu ovoga projekta izradili smo i program fizičke aktivnosti djece kao jedan od važnih čimbenika kvalitetne prehrane i promoviranja zdravoga načina života i izvan vrtića”, kaže Ivica Matić, ravnatelj Dječjega vrtića Čapljina.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.