Čapljina, Makarska i Tivat uvezali prirodne rezervate u idealnu turističku ponudu

Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. kao vodeći partner u projektu Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. “Endemic pathway – Put endema” skraćeno “ePATH” organizirao je u motelu ”Park” u Karaotoku Dan otvorenih vrata projekta ePATH.

U okviru Dana otvorenih vrata priređeni su obilazak Parka prirode Hutovo blato, konferencija za medije i prezentacije projektnih partnera Javnog poduzeća Parka prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina, Grada Makarske i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru okruglog stola.

Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo blato ističe da su krenuli infrastrukturni radovi.

Cilj održavanja Dana otvorenih vrata ovdje u Parku prirode Hutovo blato je da zajedno sa našim partnerima iz Crne Gore i Republike Hrvatske predstavimo rezultate projekta koji već traje par godina, a projekt trebamo završiti u ovoj godini. Krenuli smo sa infrastrukturnim radovima, a Hutovo blato će kroz ovaj projekt dobiti značajan iskorak u obogaćivanju turističke ponuda i to one ponude koja nam je nedostajala, ponude koja je bitna i bazirana na prirodnim potencijalima i resursima koje ovdje imamo, a posebno na endemskim vrstama poput riba, biljki i ptica, kazao je Zovko.

Smatra da će Hutovo blato nakon ovog projekta iskoristiti prirodne potencijale.

Kada je u pitanju Hutovo blato možemo reći da smo do sada imali neku stagnaciju što se tiče iskorištavanja prirodnih potencijala jer ove ljepote nismo uspjeli približiti oku posjetitelja na kvalitetan način, ali mislim da će se to sada promijeniti sa nabavom određene opreme, novih brodica koje će biti na električni pogon sa solarnim tendama zatim kućice za promatrače ptica, edukacijska staza u močvaru, vidikovac, edukacijski centar i tako dalje. Stvaramo niz sadržaja pomoću kojih ćemo omogućiti veću privlačnost ovom prostoru, a i višednevni boravak u Parku prirode Hutovo blato što nam je u cilju, zaključio je Nikola Zovko.

Tema prezentacija bila je nova turistička ponuda kao platforma za suradnju javnog i gospodarskog sektora s obzirom da je glavni cilj projekta stvaranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja – Parku prirode Hutovo blato u Čapljini (BiH), Botaničkom vrtu Kotišina u Makarskoj (HR) i Posebnom rezervatu prirode Tivatska solila u Tivtu (CG).

Voditeljica projekta partnera ispred grada Makarske, Tamara Batinić Ćulav kazala je kako zahvaljujući ovom projektu uvode niz aktivnosti i kako je oduševljena Parkom prirode Hutovo blato.

Drago nam je da smo danas sa našim partnerima iz BiH i Crne Gore mogli nazočiti Danu otvorenih vrata u Hutovom blatu. Ovog puta imali smo sreće sa vremenom te smo jutro započeli na najljepši mogući način, uživali smo u prekrasnoj vožnji rijekom Krupom koja nas je uistinu oduševila. Obzirom da ovakvih vrsta znamenitosti nemamo u našem području radujemo se nastavku rada i prezentaciji naše nove turističke ponude koja se razvija u sklopu projekta. Mi u makarskoj provodimo nekoliko aktivnosti, a riječ je o infrastrukturi u smislu adaptacije puta, uređenja površne staze i opremanja. Uvest ćemo i VR naočale, znači virtualna stvarnost, a jednako tako postavit ćemo i mostove, zaštitit ćemo otok Proslap, kompletirat ćemo cjelokupnu ponudu. Zahvaljujući izradi promidžbenih materijala dodatno ćemo povećati atraktivnost područja Biokovsko botaničkog vrta koji se nalazi u sklopu zaseoka Kotišina koji je samo kilometar udaljen od središta grada Makarske, ističe Batinić Ćulav.

Prezentaciji su nazočili predstavnici privatnog i javnog sektora iz domene turizma s područja Hercegovine, s ciljem stvaranja platforme za razvoj i promidžbu novog turističkog proizvoda.

Po završetku prvog dijela programa koji se odnosi na Dan otvorenih vrata, projektni partneri održali su projektni sastanak na temu daljnje provedbe i implementacije projektnih aktivnosti.

U Hutovo blato stigli su predstavnici Tivatskih solila iz Crne Gore, a Aleksandra Ivanović kazala je kako je u Crnoj Gori već uvelike završen dio planiranih radova.

Kada smo konkurirali za ovaj projekat željeli smo unaprijediti infrastrukturu za posjetitelje u našem rezervatu. Mi smo dosta pažnje posvetili na održavanju staništa za biodiverzitete međutim ono što je nedostajalo Tivatskim solilima je ta infrastruktura za posjetitelje kako bi oni imali što bolji način da uživaju u prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja. Ono što će na Tivatskim solilima biti realizirano, odnosno već je dijelom napravljeno, je izgradnja Centra za posjetitelje u okviru kojeg će svi posjetitelji i turisti moći dobiti sve informacije o biodiverzitetu našeg područja. Bit će nabavljena oprema za posjetitelje, prvenstveno mislimo na promatrače ptica i na specifičnu vrstu turista koji dolaze u posjetu jer Tivatska solila su jedno od značajnih odmorišta ptica tijekom njihove migracije na jesen i proljeće, a također izvršili smo obuku vodiča koji će moći pružati informacije posjetiteljima o vrijednostima našeg područja, kazala je Ivanović.

Projekt “Endemic Pathway – ePATH” odobren je za financiranje na II Pozivu za predlaganje projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Corporation Programme Croatia – Bosnia i Herzegovina – Montenegro 2014 2020.” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja te održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Projekt doprinosi stvaranju zajedničke tematske staze posvećene endemskim vrstama i promoviranju očuvanja prirodne baštine. Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA II fondova Europske unije.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Cuvajmo prirodu i zivotinje jer su zivotinje najbolji covjekov prijetelj i najbolja ziva bica na svijetu , covjek je najgore bice,od unistavanja prirode ,ubijanja životinja i narusavanja ravnoteže,procitajte i vidjet ćete da je točno 🌳❤️🐿️🙏

  • Za tekst o poginulom Uzarcanu…ako vec pise novinar o starom nazivu skola neka se bar malo informira..o.s.”Ivo Lola Ribar”;gimnazija I.G.Kovacic…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.