Čapljina jedina u HNŽ-u ne daje novčanu potporu za novorođenu djecu

Skoro sve općine i gradovi HNŽ-a imaju, neovisno o županiji i Federaciji naknade predviđene za novorođenu djecu.

Bez davanja je ostala jedino Čapljina, koja nije u proračunu osigurala novce za tu namjenu.

Piše: Kristina Perić/Centar za građansku suradnju Livno

Oporbeni vijećnici u Gradu Čapljina nam kažu da su amandmanskim putem tražili da se u proračunu osiguraju sredstva za čapljinske majke, no nije pilo vode.

Vidić: Nažalost nismo u mogućnosti

Vijećnik Čapljine u srcu (ČNS-HRS) Pero Previšić više puta je amandmanskim putem tražio da se u proračunu osiguraju sredstva u korist majki i novorođene djece s prebivalištem u Čapljini. Predlagao je da se u proračun uvrsti 300.000 KM za majke i djecu, te visinu potpore od 500 KM za prvo, 1.000 KM za drugo i 3.000 KM za treće i svako sljedeće dijete.

Broj stanovnika u našem gradu je sve manji. Ovo je jedan od prijedloga za demografsku obnovu našeg grada, naveo je Previšić.

Iz Grada su dali potpuno neadekvatan odgovor na vijećničko traženje, ukratko – daje županija, zašto bi davali mi, iako su ostali jedini koji ne stimuliraju rađanje na lokalnoj razini.

Za ovaj prvi amandman nemam što reći, nego jedino znam da županija financira dio ovih za novorođenu djecu i ima propis tako da sva novorođena djeca na području općine Čapljina dobiju taj isti iznos, kazala je Anka Škipina iz Službe za proračun, riznicu i računovodstvo Grada Čapljine.

Previšić joj je replicirao da govoreći o naknadama zapravo ništa nije rekla. Mi već pet godina pričamo o strategiji Grada Čapljine. Mi tražimo da mi kao Grad iznađemo ova sredstva da bi pomogli roditeljima novorođene djece, i ovo je naša odluka, ne županije. To što dobivaju iz županije je po drugoj osnovi i drugom zakonu, zaključio je Previšić.

Govoreći na temu novčane jednokratne pomoći gradonačelnik Smiljan Vidić kazao je da je amandman dobar. Nažalost mi nismo sada u situaciji da možemo ovoliko novaca izdvojiti za tu namjenu koja je zbilja dobra, ali ću se osobno potruditi da do rebalansa proračuna namaknemo sredstva za ovu namjenu, kazao je Vidić.

Ovo su apsurdi s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama u razvoju u ŽZH

Ostali svi imaju

Podsjetimo, Gradsko vijeće Stolac na sjednici održanoj u travnju 2022. utvrdilo je novčanu naknadu za porodilje u iznosu od 1.000 KM za svako novorođeno dijete.

I Grad Mostar u proračunu planira sredstva za jednokratnu pomoć rodiljama s područja Mostara. Mostarke za prvo dijete dobivaju 300, drugo dijete 500, treće 700, četvrto dijete 1.400, peto dijete u obitelji 2.800, šesto dijete 5.000, a za sedmo i svako naredno dijete po 10.000 maraka.

Grude za svako novorođeno dijete izdvajaju 500 KM, a Ravno za svako prvo i drugo rođeno 1.000 maraka, za svako treće rođeno dijete 2.000 maraka, za svako četvrto rođeno dijete 3.000 maraka, za svako peto rođeno dijete 5.000 maraka, za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 maraka. Neum do troje djece izdvaja 600 maraka, a za četvrto i svako sljedeće naknada iznosi 1000 konvertibilnih maraka.

Ovo su apsurdi s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama u razvoju u ŽZH

U Prozor-Rami pomoć iznosi 1000, 1.500 i 2.000 KM, za prvo, drugo i treće dijete, Široki Brijeg za novorođeno dijete rodiljama daje novčanu potporu iznosu 500 KM, baš kao i Ljubuški.

I u Jablanici se isplaćuje 500 maraka za prvo dijete, za drugo 1.000 maraka, za treće 1.500 maraka, za četvrto 2.000 maraka, a za peto i više djece 2.500 maraka.

ŽZH i HNŽ bilježe pozitivan prirodni prirast

Ovaj medijski sadržaj nastao je u okviru projekta Centra za građansku suradnju „Promoviranje participacije građana u lokalnoj upravi“ uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za demokraciju/NED. Sadržaj je isključiva odgovornost autora i ne mora nužno održavati stavove NED-a ili CGS-a.

Korištenje sadržaja i njegovo ustupanje trećim stranama je moguće uz prethodnu suglasnost Centra za građansku suradnju, Livno.

(www.jabuka.tv | Kristina Perić/Centar za građansku suradnju Livno)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.