Čapljina: Bespomoćnoj starici hitna stigla tek nakon devet sati

Nesretna sudbina osamdesetogodišnje starice, povratnice u čapljinsko selo Čeljevo, i odnos čapljinske hitne pomoći prema bespomoćnoj ženi koja živi sama i koja je doslovno umirala, stanovnike ovog naselja je zapanjila.

Susjedi su u pomoć počeli zvati oko podne da bi molbe i vapaji bili uslišani tek oko 21 sat. Cjelodnevni pozivi urodili su plodom skoro devet sati od prvog poziva. Starica Rukija Ćatipović dva dana nakon ovoga je i preminula.

Skinuli je s dnevnog reda

Zdravstveno stanje Rukije Ćatipović od 26. 7. bilo je jako loše te je nekoliko puta zatražila pomoć u Domu zdravlja Čapljina. Hitna pomoć je na svaki poziv uredno pružila zdravstvenu uslugu bez ikakve naknade. Nakon što je liječnik utvrdio da kućna njega nije adekvatna da se popravi stanje pacijentice, predloženo je bolničko liječenje koje je nesretna žena odbila. Odbijanje bolničkog liječenja doslovno ju je koštalo života i “skinuta je s dnevnog reda”. Krhka žena, koju život nije mazio, pala je u komu, a stanje se iz sata u sat naglo pogoršavalo te su susjedi i prijatelji 1. kolovoza ponovno pozvali hitnu pomoć. No, pomoć satima nije stizala. Umjesto toga pljuštale su uvrede na račun susjeda koji su zvali pomoć. Nakon nekoliko poziva susjedima je rečeno: “Što sad hoćete od nas? Odbila je ići u bolnicu i mi smo je skinuli s dnevnog reda”.

Imaju puno posla

Ravnateljica Doma zdravlja Branka Vidić-Ferenc istaknula je kako petkom na dan poziva (1. kolovoza) imaju jako puno posla jer voze pacijente na kemodijalizu i nisu u mogućnosti odmah reagirati na poziv. “Može se dogoditi da je hitna na terenu i medicinski tim ne može odmah doći do pacijenta”, rekla je Vidić-Ferenc. Na upit o tome s koliko medicinskih timova raspolaže hitna pomoć Čapljina i imaju li samo jedno vozilo hitne pomoći, ravnateljica je odgovorila: “Tko je rekao da imamo samo jedno vozilo? Mi imamo jedan i pol medicinski tim koji dežura u hitnoj. Jedan tim nam plaća Zavod za javno zdravstvo, a pola tima plaćamo mi, tako u dežuri imamo jedan i pol tim. Ja sam tražila očitovanje o ovom slučaju, a da toj starici nije pružena pomoć, za mene bi to bio veliki propust”. Zašto je hitna stigla tek u večernjim satima, ravnateljica Vidić-Ferenc nije imala odgovor. Kako je rekla, to treba provjeriti.

Peku li se koke u vozilu hitne?

Prije tri godine čapljinska hitna pomoć bila je u središtu medijske pozornosti nakon što jer naš list objavio da su prodali skupocjeno vozilo hitne pomoći koje je stiglo kao donacija dijaspore iz Kanade.

Cijelu akciju prikupljanja pomoći je vodila dr. Maria Ivanković, čiji korijeni potječu iz Čapljine, točnije Trebižata, a sve s ciljem pomoći rodnom kraju njezinih predaka. Donacija je stigla 2009., a kada je nakon dvije godine dr. Ivanković stigla u rodni kraj, vozila hitne s vrijednom opremom nije bilo. Ostala je u šoku kada je saznala da je vozilo prodano za svega 5000 KM i da će se koristiti kao gril. Ravnateljica Doma zdravlja Branka Vidić-Ferenc takav potez obrazložila je činjenicom da vozilo nije bilo prilagođeno za naše ceste i da ga je bilo nemoguće održavati.
“Nije istina da se u tom vozilu peku koke. Ni čovjek koji ga je kupio ne može ga koristiti jer je skupo za održavati”, rekla je ravnateljica.

Puno problema, a pomaže samo Smiljan Vidić

Jedan od vodećih problema s kojim se suočava Dom zdravlja Čapljina jest manjak zdravstvenih radnika, točnije liječnika. S tim problemom suočava se i hitna pomoć koja djeluje u sastavu Doma zdravlja. Ozbiljan problem s kadrom potrebno je što prije riješiti, a iz ove zdravstvene ustanove rješenje problema najavljuju u rujnu. Ravnateljica Doma zdravlja Čapljina Branka Vidić-Ferenc ističe kako nikakav novac ne dobivaju ni od koga, te kada se pokvari neki aparat, popravak plaćaju iz proračuna Doma zdravlja. “Prijavljivali smo se na nekoliko natječaja, ali nismo prošli do sada ni na jednom. Trenutačno čekamo rezultate natječaja na koji smo se prijavili zbog kupnje jednog ultrazvučnog aparata i jednog EKG-a“, rekla je Vidić-Ferenc. Prema riječima ravnateljice, najveću potporu daje im Općina Čapljina koja je i osnivač ove zdravstvene ustanove, a čiji je načelnik Smiljan Vidić.

(Dnevni list)

Nema komentara

  • Poštovani uvijek isti komentatori “jabuke”! Zašto ovaj članak tako ne obradite kao one od fra Miće i Raviča? Zar ovo nije vrijedno komentara? Ne razumijem Vas, ali sada znam koliko je vrijedno Vaše mišljenje. Vi u dubini ne želite promjene, koga bi krivili za Vaše živote?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.