Čak 73 njemačke tvrtke traže poslovne partnere iz BiH

Čak 73 respektabilne tvrtke iz Njemačke žele uspostaviti konkretnu poslovnu suradnju s tvrtkama s prostora zapadnog Balkana, što uključuje i kompanije iz BiH, piše Večernji list BiH.

Radna snaga

Zbog toga Udruga za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarstvo i energiju (BMWi) te Njemačka vanjskotrgovinska komora (AHK) organiziraju 19. srpnja ove godine konferenciju pod nazivom “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana”, koja će se održati u Frankfurtu na Majni.

Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana sastanu s njemačkim tvrtkama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Zainteresirane njemačke tvrtke dolaze pretežito iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike te manji broj tvrtki iz elektro i elektroničkog sektora, priopćeno je iz Udruge poslodavaca Federacije BiH, koja poziva sve zainteresirane tvrtke da se prijave na ovu konferenciju.

Impuls od Vlade FBiH

U profilima njemačkih kompanija navodi se što sve tvrtka, tj. proizvođač iz regije, treba imati u svom proizvodnom portfelju kako bi se kvalificirala za potencijalnu suradnju. Treba istaknuti kako je prošle godine pokrenuta poslovna suradnja među tvrtkama iz BiH s tamošnjom automobilskom industrijom, prije svega automobilskim gigantima poput njemačkog Volkswagena, a sudjelovat će i u izradi raznih komponenti za električne automobile, čiji trend proizvodnje stalno raste. Posebnu korist od te suradnje s automobilskim industrijama iz država članica Europske unije imat će Aluminij Mostar, kao jedan od najvećih bh. izvoznika.

Na jačanju aktivnosti vezanih uz projekt “Razvoj automobilske industrije Federacije BiH” dodatni impuls dala je Vlada Federacije BiH kroz Grupaciju automobilske industrije Gospodarske komore Federacije BiH.

Tvrtke iz Bosne i Hercegovine još će se snažnije povezati s automobilskom industrijom iz Europske unije, prije svega automobilskim gigantima poput njemačkog Volkswagena.

(www.jabuka.tv) 


20 komentara

 • Evo posla, organiziranje se, nađite kvalitetne prevoditelje i dogovorite poslove i zaposlite ljude nek rade.Pokrenite se i nemojte kukat i vraćati se u devedesete i plašiti narod sa ratom i istovremeno ga pljačkat. Posla ima u Njemačkoj a evo nude ga i u BiH, samo radnika pošteno platit treba.

 • Ko radi- posla ima i kod nas, radio sam za njjemačke firme i nisam bio zadovoljan,prva vodilja im je da ti ništa ne vjeruju, drugi i najveći problem je neistovjetno formuliranje nekih pojmova koji u praksi stvaraju problem u realizaciji posla,standardi koje mi koristimo u proizvodnji su bili i jesu noviji nego kod firmi iz Njemačke za koje smo radili, imali su zastarjele modele programa a za koje su se njihovi inžinjeri čvrsto držali i nisi im mogao nikako objasniti da ima nešto bolje i da se na drugačiji način obrađiva. Di ćeš ti meni bosanac pričat priče, na to je ispalo. Ipak, hvala im na njihovom poslu, svi dolaze ovamo samo zbog cijene i ništa više

  1
  5
 • Onda ti Šipak radi kod nas i kukaj.Eto ispade da njemci ništa ne znaju.Ja radim kod njih par godina, nemam problema s njima, jedino sam imao problema radeći za našeg poslodavca u Njemačkoj.Izgleda da ” mi sve znamo najbolje” , valjda smo zato tu di jesmo. Ko zna.

  1
  1
  • Nenade, ne pričamo istu priču, ti si radnik u Njemačkoj firmi a ja sam poslodavac u BIH, nismo u istom položaju da ocjenjivamo nečije probleme u poslovanju,

 • Šipak ti si u pravu ima posla u nas samo što nije plaćen ko će djaba raditi ili si ti onaj poslodavac što kaže radniku a bogati ti bi posao i platu e ne može obadvoje

  • Za Anonimno, kod mene radnik ima plaću 2 milje i plaćene obaveze, odmor, sat dnevno slobodno u toku radnog vremena, topli obrok,nije puno radnika, ukupno nas 6,ja kao vlasnik radim zajedno sa ostalim uposlenima isti posao metaloprerađivački, kad oni odu kući ja radim još 8 sati, ne žalim se, odlično se zaradi, jel vas zanima koliko? ne bi ste vjerovali!

 • Slušaj Šipak, bio sam poslodavac u BiH 25 godina, i zatvorio firmu i otišao u Njemačku radit.Nemoj mi pričat o poslovima i uvjetima rada u BiH jer sam izgorio radeći i poslujući tu.Pogledaj sve svjetske statistike pa ćeš vidit di je BiH po uvjetima poslovanja, samo je Burundi iza nje. Toliko o tome.Isto da znaš da mi je ovdje puno bolje nego u BiH što se svega tiče: ne zanima nikog ni ko sam ni šta sam, ne ratujem protiv drugih naroda 25 godina nakon rata kao u nas, ne uvlačilm se u šupak političarima izd. Uostalom da je tu dobro dolazili bi ljudi iz Njemačke tražit. posla kod BiH poslodavaca a ne obrnuto.

  • Nisam rekao da je dobro općenito, jel se sad moramo svi iseliti,borit se moramo, meni je osobno teško izići na kraj sa raznim zavrzlama koje prate zaostalost društva u BiH, ipak se nađe i malo pozitive, ne iđen sa didovine pa gladan kruva bio, politika me ne zanima, samo obitelj i posa

 • Samo zanatski poslovi, ima i previše posla, a svi lažu da je slabo plaćen, novca ima za sve u opticaju samo žoraš upast u igru, nemože se kukat a ništa ne poduzimati, nije rješenje zaposlit se u nekoj firmici, sami se organizujte ako znate išta raditi ako neznatw nađite ko zna, pronaći odgovarajući program i njega se strogo držati, sa njim u banku koje jedva čekaju kome dati novac, to danas ide laganini, saml legalno poslovanje, papiri, pdv, prijava radnika, svak iole ozbiljan u posleu gleda te kroz te stvari, niko biše neće da radi sa radnjama koje rade na crno, itd. Itd

  1
  1
  • Ma šta ce ti šipak pricat o poslu, to ti je ko Bog i šeširdzija, dili on dili posa, nego eto nek mlati kosirican kad nema pametnijeg posla, velika ga je pamet jamila nase, pa i vidi se prostim okom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.