Čak 72 posto porodilja s područja Mostara dalo mito svom ginekologu

Čak 72 posto porodilja s područja Mostara je dalo svom ginekologu mito tijekom trudnoće ili netom nakon poroda. Pokazala je to anonimna anketa Dnevnog lista u kojoj su sudjelovale 32 žene koje su rodile u posljednjih pet godina na području Mostara.

No, čak 84 posto njih kazalo je kako liječnici od njih nisu otvoreno zatražili novac, no one su ga ipak ponudile.

Razlog tome je, kažu, uobičajena praksa u našim bolnicama da se liječniku da neka vrsta dara, ali i strah da neće imati adekvatnu zdravstvenu skrb.

Trinaest žena ili 40 posto njih je kazalo da liječniku nisu dale nikakvu drugu vrstu “dara”, a samo osam njih odgovorilo je da nikada nisu ponudile novčani iznos za liječničke usluge.

100 i više maraka

Naime, 44 posto žena kazalo je kako su liječniku koji im je vodio trudnoću dale 100 i više maraka, 28 posto dalo je između 50 i 100 maraka, a čak nijedna nije dala manje od tog iznosa.

Na pitanje je li im rečeno da bez određenog novčanog iznosa neće dobiti adekvatnu liječničku skrb, njih 57 posto odgovorilo je negativno. Ipak, sve one koje su ponudile određeni novčani iznos svjedočile su kvalitetnijem tretmanu medicinskog osoblja.

Ponovno podmićivanje

Od 32 odgovora, samo devet njih pokazalo je da je liječnik odbio mito.

Od trinaest žena koje nisu “nagradile” liječnika nikakvom vrstom “dara” na pitanje zbog čega su odlučile ne dati novac liječniku, njih osam je odgovorilo “iz principa”, tri su žene kazale da su “liječnici već plaćeni za svoj posao”, a dvije su rekle da o tome nisu uopće razmišljale.

Ukoliko bi se opet našle u istoj situaciji, 56 posto žena bi ponovno ponudilo mito liječniku, dok bi ostatak ovaj put preskočio taj “običaj”.

One žene koje nikad nisu ponudile mito na pitanje bi li opet postupile isto, 47 posto je reklo da bi, dok bi 31 posto njih ovaj put liječniku ipak ponudilo neku vrstu nagrade.

(Dnevni list)49 komentara

  • Pise dnevni.sto dnevni ne piše o neolacanju PDV svoga gazde Rašica.ne.KUD ces tako pisati. A doturi.ako uzimaju pare tj.traže sjeći ruke.i cap. A gori su oni koji sami nude pare doturima.i doturicama.jer automatikom.kasnije kažu sa su ih oni pitali a onda u krugu.nije kriv sam sustav negi ljudi.ljudi sve veće olosine i lopine….u naravi.i treba dati veću opatu njima.ali evo snetljar ne uzima mito a plata mu kasni…..a škola osnovna raštika.sivo meso itd itd

 • ima doktora koji nikada nisu tražili novac niti im to utječe na kvalitetu rada. Znam nekoliko doktora takvih. Nažalost, takvi se u bolnicama na prste jedne ruke broje. Možda kad bi se počelo suditi i prozivati, bilo bi drugačije.

 • Ja nisam davao mito, već sam plaćao tarifu za rođenja djece, za operativne zahvate i sl. Svaki ima svoju tarifu, vjerojatno sukladno tarifnom pravilniku koji vlada na crnom tržištu. Danas ne dajem nikome ništa, jer nemam.

 • Nikad nijednom nisam dala niti cu.dat rodila 4 mali mi operiran nisam kune dala nikom osim cistacici sto mi je donijela neke sitnice iz kioska dala cokoladu

 • Tako je isto i na orl stanje sto se tice operacije krajnika primanje mita na sve strane zalosno ali mig malog je operiro dr.lesko potrefio na prvom pregledu i nastavio vodit sve do kraja legenda u 4dana doso bar 30 puta pito kako je itd otpustio nas bez da smo dali kune cak pobjego sa odjela kad je napiso otpusno da nebi stogot uzeo

 • Mogla sam rodit u privatnoj klinici koliko sam dala a sad nebih dala nista kad ti dode moras rodit zene su i prije radale nije bilo ni doktora ni bolnica

 • Eto meni jedino tanovic nije uzeo nista a ostali ..a bilo ih je cak 5..bome su se dobro okrijepili !! A sta ces jad tuga mito i korupcija -to je nasa stvarnost

 • BUSICU NE TREBAS NA OCI,AKO PRIJE NE PLATIS.IMA BOGA SVE CE TO NJIMA IZIC NA NOS.KOLIKO IMA SIROTINJE I MORA MU DATI MITO DA BI POSTUPIO KAO “LIJECNIK”SRAM GA BILO!

  • Za sve uzima nema mire,bezboznik,on odmah kaze cifru,Boga se ne boji,kako ce ljudi
   Misli da ce vjecno usrecit svoju djecu time,kucama na moru i Blidinju,kad mu dodu nevolje doci ce mu iz guzice u glavu,boze sacuvaj,sotona uzela pod svoje…

  • Ja se nebih slozila s tim,meni je vodio cak 4,jedva trudnoce..i cak 3 operacije,a cetvrtu op Grizelj i nijedan me nije trazio novac..ne znam zasto im dajete,ako cete olajavati

 • u hrvatskoj sam jednom pokušao dati doktoru/ liječniku…znate što mi je doktor/ liječnik rekao: SRAMITE SE, VI MENE S TIM PONIŽAVATE I NARUŠAVATE MOJ UGLED. JE LI ZNATE DA JA ŽIVIM OD OVOG POSLA, A DA SAD NETKO VIDI ILI ČUJE OVO JA MOGU NA CESTU?! UZMITE TO I BOGU ZAHVALITE JER SAM JA VEĆ PLAĆEN ZA OVAJ POSAO, KAO ŠTO STE VI MLADIĆU ZA SVOJ! shvatio sam da smo mi prokleto podneblje jer samo dok im mi plaćamo i toleriramo to oni nas koriste….jer lopova/korupciju/ kriminl čini prilika,a prilika smo mi koji plaćamo to. svatko od nas je platio zahvat višegodišnjim izdvajanjem za zdravstveno i plaćanjem markice kao dopunskim osiguranjem!!!!

 • Ne zelim nikoga kleti,al sam tuzna kad se sjetim kako me Busic uveo u lift i rekao cijenu prije poroda.Vjerujte mi nisam imala dovoljno za higijenske artikle da ih kupim,jer su mi neke zene rekle “NJEMU”moras platit ili te nece porodit,tako da sam mu naravno platila.Hvala Bogu ja i beba smo zdrave,a Busica neka Bog sudi.

 • Ženi sam ostavio 100 KM i rekao joj da počasti onoga tko se oko nje bude najviše brinuo. Na kraju je ispalo da je doktor nije ni dotaknuo i ujutro je sestri dala te novce i neka je. Kaže da se oko nje brinula kao oko svog djeteta i za mene to nije mito jer nitko mi ga nije tražio!

 • Sjećam se prije 15 godina u Splitu mislim doktorica Polić, kad sam joj probao dati novce nakon uspješnog ali teškog poroda istjerala me iz ureda. Neka je Božji blagosov prati kroz cijeli život!
  Tako da o ovoj temi nemožemo općenito. A o tome da mi netko prije operacije kaže kolika je tarifa neznam kako bi se postavio.

 • Ispod 200 km nije htio ni da te pogleda to je stvarnost nazalost.Pitam se kako moze mirno da spava,jeli kad cuo za griznju savjesti,a mislim NE.

 • Nije Bog macka sve ce doci na svoje.Mi ne trebamo drugog sudit ima tko ce to ciniti.Zlo raditi,a dobru se nadat ne moze.Zato neka ga bude “SRAM”od Boga!

 • Hajde molim vas ne pricajte gluposti u zg su me oderali do gole koze,a u mostaru nitko me nije upitao,ako sam dao to je bio znak zahvalnosti a nitko me nije upitao nista.neznam jesu li bolji na ginekologiji ,kirurgiji ili pedijatriji.bogu hvala kad imamo ovakve strucnjake,a svi ovi sto glupodti pisu nisu nista ni davali.

 • Na moju nesreću često sam po bolnicama prvo moji roditelji, pa suprugovi pa ja i tako u nedogled, ovdje se iznose iskustva s ljecnicina i naravno kod svakog su drugačija tako i kod mene. Susretala sam se s ljecnicima koji uzimaju i koji ne uzimaju novac jer te neće pogledati. Sve u svemu katastrofa jadan je onaj ko nema novca,a treba zakon donjeti kao u RH ili privatna praksa ili rad u bolnici nema jedno i drugo, pa možda bi bili malo ljubazniji

 • sutite svi svaki dr.ginekolog osim rapa moze svacijo zeni bar gledat u oci maci i to dzabe gleda,hm
  mnogima naplate u naturi!!

 • meni jedan ginekolog u grudama nije htio nis naplatit,isli smo na ultrazvuk a on je pozelio zeni da uadi ginekoloski.sve je jadno izgledalo i nakaju sta je platit on kaze nis,pokojmu dusi!svakavi dr. ima znatizeljni,prof. i olosa.

 • DR ….kaže da cerski dođe 500 KM kod njegovog kolege . Radimo skoro mjesec za te novce ..Sramota .Ko da ginekolog ne radi za plaću ko i svi drugi . SVAKA ČAST POŠTENIM DOKTORIMA A IMA IH .

 • Ja sam rodila prije 16 godina na carski cjena je bila 500maraka i moraš dat ili kritično za dite nemože normalnim putem štabi dala sam još i sestram

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.