Čak 67 posto hrane u BiH pozitivno na GMO

Od 100 uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na pristutnost genetski modificiranih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Pokazuju to laboratorijske analize koje je radio Institut za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, a koje su objavljene u Izvještaju o provedenom planu praćenja hrane i hrane za životinje u BiH u 2013. godini.

Podsjećamo, genetski modiciran organizam ili skraćeno GMO je organizam, osim ljudskog, u kojem je genetički materijal izmijenjen na način koji se ne može postići prirodnim razmnožavanjem ili prirodnom rekombinacijom.

Izvještaj je pripremila Agencija za sigurnost hrane BiH, a u lipnju ove godine ga je razmatrao i usvojilo Vijeće ministara BiH.

Kako se navodi u tom izvještaju, uzorci su uzeti u trgovačkim centrima i tvornicama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porijekla, a 28 domaćih.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, ”mussli”, kukuruzne pahuljice, miješane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz među kojima keks i grickalice, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza, pišu Nezavisne novine.

“Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisutnost GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno”, navodi se u izvještaju.

S druge strane, u Inspektoratu RS, a koji je sudjelovao u cijelom procesu praćenja prisutnosti GMO u hrani, tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah jer su dodatne analize pokazale kako na tržištu nema proizvoda pozitivnih na GMO.

“Na osnovu procijenjenog rizika Republička inspekcija je izvršila uzorkovanje kukuruzne krupice i brašna, kukuruznih pahuljica, keksa, grickalica i smokija. Uzeta su 23 uzorka koja su dostavljena na analizu referentnoj laboratoriji Evropske unije u Italiji, koja je nakon izvršenih analiza utvrdila da su svi uzorci bili uredni, odnosno da u uzorku nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija”, poručuju iz Inspektorata.

Kako kažu, plan praćenja prisutnosti GMO proveden je u cilju sagledavanja ukupnog stanja, a ne u okviru službene kontrole, te da je imao za cilj da se izvrši procjena rizika, odnosno da se utvrdi koje vrste namirnica i sirovina predstavljaju rizik od prisutnosti GMO, kako bi nadležni inspekcijski organi na osnovu preporuka i smjernica planirali i proveli službene kontrole.

Podsjećamo, prema važećoj zakonskoj regulativi u BiH uvoz, upotreba i proizvodnja GMO proizvoda su zabranjeni osim u posebnim slučajevima, uz prethodnu suglasnost nadležnog ministarstva i rigorozna ograničenja, navode Nezavisne novine.

Vaskrsija Janjić, akademik, kazao je na okruglom stolu o genetički modificiranim organizmima, koji je održan u utorak u Banjaluci, da je na prostoru RS zabranjeno gajenje GMO i da je dozvoljeno samo u znanstvenoistraživačke svrhe, ali da ima slučajeva krijumčarenja i prometa njegovog sjemena, pogotovo soje.

(Nezavisne.com)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.