Čak 10.000 Čečena sprema se ući u EU koristeći Zračnu luku Sarajevo

Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman i upozorava da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

Ovim oni očito zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU, rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis.

Dio migranata iz Čečenije po njegovim riječima već se nalazi na području zapadne Bosne gdje pokušavaju ući u Hrvatsku i zatražiti azil.

Po njegovim navodima ”dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa”.

Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini, istaknuo je Hoffmann, prenosi Hina.

On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

Ministarstvo sigurnosti traži od sigurnosnih agencija analizu trenutne situacije

Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže infomacijom da se u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi skupina od 50-tak državljana Rusije, uglavnom s područja Čečenije.

Te osobe su na legalan način ušle u BiH na osnovu bezviznog režima i mogu boraviti do 30 dana, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Većina tih osoba nalazi se u blizini graničnog prijelaza Maljevac te žele nastaviti put prema EU, jer prema vlastitim izjavama žele izbjeći mobilizaciju u svojoj zemlji.

Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno s Graničnom policijom BiH i Službom za poslove sa strancima BiH poduzet će sve mjere iz svojih zakonskih nadležnosti te nastaviti pratiti situaciju na terenu.

Ministarstvo sigurnosti BiH zatražit će od nadležnih sigurnosnih agencija i detaljnu analizu trenutne situacije, nakon čega će sačiniti prijedlog mjera s ciljem očuvanja sigurnosne situacije u BiH.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Milijun imigranata mladih od 18-40 god sad Čečeni. Koja slucajnost. Zbogom EU, zbogom svabija. Francuska i Engleska vec su pokorene.! Netko sprema veliko zlo na prostoru EU a podgrijavaju se ozbiljne tenzije na Kosovu. Ocito je velikim silama, zlikovcima stalo da se ponovo bure baruta na balkanu upali..!

  • Ima vec cecena minimum toliko samo u njemackoj. 10 tisuca vise njih neigra vise nikakvu ulogu , klica je davno bacena u evropu i polako dolazi vrime da se pobere sto se posadilo. Kad pocme bice prava ludnica jer je sve izmisano i neznas oklen cete udarat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.