Buna: Otkriven spomenik poginulim pripadnicima brigade Knez Branimir i 83. Domobranske pukovnije HVO-a

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Lipanjske zore“ oslobađanja Bune i južnog područja Grada Mostara u petak je otkriven spomenik za poginule branitelje HVO-a, pripadnike brigade Knez Branimir Čitluk i 83. Domobranske pukovnije HVO-a Široki Brijeg.

Program je počeo svetom misom za poginule branitelje, a nastavljen je svečanim programom u Spomen parku na Buni.

Oliver Soldo, ministar branitelja HNŽ istaknuo je kako je važno svake godine obilježiti ovu obljetnicu i prisjetit se onih koji su svoj život položili na oltar domovine.

Trojica Širokobriježana poginula su 7. srpnja 1993., a kroz 1993. godinu imamo 11 poginulih sa čitlučkog područja. Želimo se na dostojanstven način odužiti našim braniteljima izgradnjom “Aleje kockica” koju bi čini povijesni grb, dodao je ministar Soldo poručujući da se jedinstvo branitelja ni danas ne može mnogo toga učiniti u izgradnji domovine.

Mile Pušić, predsjednik Udruge dragovoljaca Mostara i predsjednik organizacijskog odobra Lipanjskih zora istaknuo je kako se pored središnjeg spomenika otkrivaju i spomenici poginulim braniteljima iz Širokog Brijega i Čitluka.

Obljetnici je nazočio i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je naglasio kako ne treba zaboraviti sve one koji su živote izgubili u ovoj akciji.

Što se tiče Širokobriježana, ukupno je poginulo 80 ljudi iz naših postrojbi, a ovdje su poginula trojica. Bitno je reći da na području Širokog Brijega nije bilo prve crte obrane što znači da su Širokobriježani dali svoj doprinos obrani ovih područja, kazao je širokobriješki gradonačelnik.

Načelnik Čitluka, Marin Radišić, kazao je kako se ovakvim događajima od zaborava nastoji otrguti sjećanje na stradale u ratu.

Mi kao općina smo nedavno donijeli odluku o izradi monografije o svim stradalima iz naše općine. Tu će biti uključeni i stradali iz Domovinskog rata, zaključio je Radišić.

(www.jabuka.tv)

 


8 komentara

  • Brko je već profesionalac u polaganjima vijenaca i paljenu svijeća..dok mu šef paradira po B.Luci za dan zločinačke republike srpske..trebaju se stidit i nisu zaslužili da se primaknu križu na mostu a kamoli spomeniku našim poginulima..FUJ..nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća zdušno rade,ali na smanjenju broja janjaca u našoj županiji..sad su prešli i u drugu županiju…

  • E,dobro neka ste i to odradili i vrjeme je.Sada neka to održavaju,branitelji a vi gospodo vrjeme je da počnete što pametno raditi za žive.

  • Neko i ovde na ovom spomeniku/ srednje dobro /novce oprao….. Neko ogozgo sve prati i snima….. I kad krenu nevolje u obitelji… boze boze sta mi se ovo dogadja…. E to.ti se dogadja sto mislis da niko nije vidio…. Najjebenije sto djeca stradaju zbog grjeha roditelja baka i pradeka…

  • Jeli ijedan od ovih bio u ratu.Sram vas bilo sve ste prodali za svoju guzicu,mlade poslali preko granice,braniteljim ukinuli prava i nakon trideset godina otkrivate spomenike.Nemate što više lagat,sad ce izbori.Jadni narode zaokruži ponovo one koji su za Jugu bili sa velikim vođom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.