Budućnost BiH: Multietnička država ili dijelovi odlaze maticama?

Agencija PRIME Communications provela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentirana kroz istraživanje je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratificirani slučajni uzorak (moguća greška +/- 3%).

Najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine (66,0%) smatra da će država Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama koje postoje i danas, dok 16,6% smatra da je to malo vjerojatno.

Nešto manje od polovine ispitanika (45,6%) smatra da će Bosna i Hercegovina biti u istim granicama ali da će unutarnje uređenje biti drugačije, dok se sa ovom tvrdnjom ne slaže 41,8% građana Bosne i Hercegovine.

Svaki deseti ispitanik (11,8%) smatra da će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji, dok 66,5% smatra da to nije vjerojatno. Još manje (8,9%) je onih koji smatraju da će se teritorij na kojem žive Hrvati pripojiti Hrvatskoj, dok 68% smatra da to nije vjerojatno.

Istraživanje je realizirano sredinom lipnja 2018. godine za vlastite potrebe, prenosi Dnevni list.

U narednim danima analizirat će se kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci vide budućnost Bosne i Hercegovine, najavili su iz ove agencije.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.