Budite se s bolovima u stomaku? To može biti znak zdravstvenih problema

Buđenje s bolovima u stomaku nije samo neugodno, već može izazvati i tjeskobu. Uzrok vaših bolova može biti uobičajen kao što je potreba za odlaskom u toalet ili plinovi, ali može biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Gastroeneterolog Ronald Omino ističe zašto se možete probuditi s bolovima u stomaku, ako isključimo neugodne pojave kao što je velika nužda, plinovi, žgaravica i slično, piše Klix.

Imate GERB

Ako se često budite sa žgaravicama, okusom kiseline u ustima, oštrim bolovima u trbuhu, možda imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili kronični refluks kiseline. On se javlja kada je spriječen protok probavnih sokova.

Simptomi uključuju: žgaravicu i žarenje u prsima ili gornjem dijelu stomaka, osjećaj da se hrana, tekućina ili drugi sadržaj vašeg želuca vraća u usta ili grlo te otežano gutanje.

Imate zatvor

Ako se ujutro probudite s bolovima u ili nelagodom u stomaku, sjetite se kada ste posljednji put imali redovitu nuždu jer je velika mogućnost da imate zatvor.

Simptomi koji se javljaju kod zatvora su: manje od tri pražnjenja crijeva tjedno, stolice koje su tvrde, suhe ili nepravilnog oblika, stolice koje se teško ili bolno ispuštaju te osjećaj da nije prošla sva stolica.

Imate čir na želucu

Čir na želucu može se manifestirati kao akutna ili kronična bol u stomaku općenito u gornjem dijelu stomaka. Bol u čiru može se pojaviti nekoliko sati nakon jela kada tijelo proizvodi više kiseline ili na prazan želudac, što dovodi do bolova ujutro.

Uzroci koji najčešće dovode do čira na želucu su: pretjerana upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova i infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ako se ne liječi, može dovesti do krvarenja iz gornjeg dijela probavnog sustava. Odmah posjetite liječnika ako vidite krv u stolici ili crnu stolicu.

Imate IBS

Ako se često budite s mučninom i iznenadnom željom za obavljanjem velike nužde, možda imate sindrom iritabilnog crijeva (IBS). To je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj, što znači da je povezan s problemima između crijeva i mozga.

To uzrokuje osjetljivost crijeva što mijenja načina kontrakcije mišića crijeva. Simptomi mogu uključivati bolove u stomaku i nadutost, kao i promjene u pokretima crijeva, uključujući dijareju ili zatvor.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.