Brze inspekcijske kontrole: Otkriven 3551 neprijavljeni radnik – Jabuka.tv

Brze inspekcijske kontrole: Otkriven 3551 neprijavljeni radnik

Porezna uprava Federacije BiH je i 28.i 29. kolovoza ove godine izvršila ukupno 383 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, trgovinsku djelatnost, djelatnost pružanja zdravstvenih usluga u privatnim poliklinikama, djelatnost ugostiteljstva i druge djelatnosti.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 128 neprijavljenih radnika, 99 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 15 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 52 objekata i u 201 slučaju izdati su prekršajni nalozi, s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 614.550 KM.

Inspekcijski nadzor u Kantonu Sarajevu izvršen je u suradnji s Jedinicom za podršku Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Porezna uprava Federacije BiH je u proteklom periodu izvršila je ukupno 42 jednodnevne, brze kontrole (akcije) na području svih županija Federacije Bosne i Hercegovine u kojima je izvršeno 10.058 inspekcijskih nadzora u kojima su inspektori Porezne uprave FBiH otkrili 3.551 neprijavljenog radnika, 3.090 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1.433 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 922 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 2.229 objekata i izdato 6.163 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 14.534.940 KM.

Porezna uprava je priopćila da nastavlja provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije, te pozvala porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, a u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu.

Ukoliko se tijekom kontrole kod novedenih poreznih obveznika ponovno utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

(Fena)


2 komentara

  • Sta je reci pa u Sarajevu kontrole uz podrsku policije. Nije to Hercegovina da po njoj haracite kako hocete. Ko je vidio u Hercegovini da uz inspektora ide i policija. Racune u Sarajevu pisu na obicni blok i restoranima i prodavaonicama. Ko je tu lud a ko pametan to me samo zanima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.