Brza, nezdrava i masna hrana drastično smanjuje plodnost kod muškaraca

Najnovije istraživanje znanstvenika s Harvarda sugerira da brza hrana i energetski napitci utječu na smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca.

Posebno se ističe da je broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu koji se hrane tipičnom masnom hranom u prosjeku manji za 25,6 milijuna, a u odnosu na muškarce koji se hrane ribom, piletinom, vođem i povrćem, javlja CNN.

Smatra se da muškarac koji ima manje od 39 milijuna spermatozoida po ejakulaciji ili 15 milijuna po mililitru ima problem koji se može izraziti kroz poteškoće prilikom oplodnje jajne stanice.

Ističe se da je prosječni broj spermatozoida muškaraca u SAD-u, Europi i Australiji u posljednjih 40 godina pao za 59 posto. Uzrok tome je, vjerovatno, manje kvalitetna prehrana.

Kako bi se ušlo u trag utjecaju hrane na broj spermatozoida, znanstvenici su istražili ponašanje 3.000 muškaraca koji su između 2008. i 2017. godine prošli vojne medicinske testove.

Ishrana piletinom, ribom, povrćem i voćem povezana je sa najvećim brojem spermatozoida. Zatim slijede muškarci koji prakticiraju vegetarijansku hranu, a potom oni koji vole procesirano meso, žitarice, majonezu i mliječne proizvode, prenosi Klix.ba.

Muškarci koji često jedu takvu hranu imaju za 8,8 i 42,3 milijuna manje spermatozoida od onih koji izbjegavaju zapadnu brzu hranu.

(www.jabuka.tv9


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.