Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH počinje se raditi sljedeće godine

Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić izjavio je kako se iduće godine, između ostalog, predviđa izrada projekta brze ceste od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom.

Lasić je to izjavio u današnjem intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista u kojem se osvrnuo na dosadašnji rad te planove za iduću godinu.

Govoreći o prioritetima za iduću godinu, federalni ministar je istaknuo izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići u dužini 11 km, zatim poddionice Donja Gračanica – Klopče u dužini 6 km, te poddionice Počitelj – Buna dužine 7 km i poddionice Zenica sjever (od ulaza u tunel Zenica) – Donja Gračanica u dužini 4 km.

Na upit kada će započeti radovi na dionici Počitelj – Mostar i jesu li osigurana financijska sredstva za to, Lasić je kazao kako je priprema glavnih projekata, kao i osiguranje financijskih sredstava za izgradnju ove dionice u završnoj fazi te se može reći da je izgradnja dionice autoceste na koridoru Vc Buna – Počitelj već sasvim izvjesna.

Što se tiče dionice od Tarčina do Konjica, federalni ministar je kazao kako je to jedna od najskupljih dionica na čitavom koridoru Vc, i nije u planu gradnje u sljedećoj godini.

– Zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena, najteža i najskuplja dionica je od Konjica do Mostara sjever. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je neophodno izvršiti detaljnu analizu postojeće trase, ispitati njezinu isplativost, te provjeriti postoji li mogućnost pronalaženja novih tehničkih rješenja kojima će se ostvariti eventualne uštede. S obzirom na dužinu i kompleksnost ove dionice, te potrebnog vremena za njezinu izgradnju, potrebno je razmotriti mogućnost podjele dionice na više poddionica, te predvidjeti mogućnost izgradnje istih po različitim modelima, u ovisnosti od razine razrađenosti projektne dokumentacije – kazao je Lasić.

Govoreći o brojnim projektima u okviru moderniziranja cesta od 2015. do 2019. godine, kazao je kako su s Javnim poduzećem Ceste FBiH pripremili program koji se odnosi na izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju magistralnih cesta.

– Prema ovom programu, planirano je kreditno zaduženje od 150 milijuna eura te dodatnih 20 milijuna eura za saniranje šteta od poplava. Ovaj program se treba financirati iz kredita EBRD-a, EIB-a i WB-a. Njime je planiran nastavak izgradnje magistralne ceste Stolac – Neum, obilaznice Mostara, nastavak radova na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla na prijevoju Karaula, nastavak radova na magistralnoj cesti Bihać – Bosanska Krupa te određene obilaznice drugih gradova, izgradnja trakova za spora vozila na usponskim dionicama magistralnih cesta koje su prometno opterećene, te sanacija mostova i tunela. Uz to, aktualizirat ćemo odluku o novoj kategorizaciji javnih cesta te pokrenuti inicijativu za kreditno zaduženje kojim bi se sanirale određene prioritetne regionalne ceste koje će novom odlukom postati magistralne – kazao je federalni ministar prometa i veza.

Lasić je sinoć proglašen najboljim ministrom u federalnoj Vladi po izboru čitatelja Nezavisnih novina. Ovo priznanje mu je, kaže, čast, ali i obveza da još snažnije nastavi s radom zajedno s Vladom Federacije BiH čiji je član.

– Izbor na najboljeg ministra u Vladi Federacije BiH doživio sam kao priznanje vlastitom doprinosu u radu Vlade Federacije BiH, kao i radu svih kolega na razini ove institucije koja radi u vrlo kratkom razdoblju, nešto dužem od pola godine od imenovanja. Svakako to priznanje godi, ali vas i poziva na dodatnu odgovornost. Unatoč brojnim iskušenjima, uvjeren sam da će ova Vlada uspjeti odgovoriti svim izazovima do kraja mandata i pokazati da zaslužujemo mjesto na kojem se nalazimo. Svakako očekujem da ćemo s kolegama iz Republike Srpske i na državnoj razini napraviti brojne pozitivne iskorake, a ja ću poglavito inzistirati na realizaciji projekata u oblasti prometa i veza – kazao je federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.

(Fena)
21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.