Bruxellesu je dosta, Johnsonu poslali žestoku poruku

Europska unija optužila je Britaniju da igra “glupu igru okrivljavanja” oko Brexita nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum u biti nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve.

Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost Brexita je jako neizvjesna, a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili Brexit bez sporazuma.

Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja, napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na kocki je budućnost Europe i Ujedinjenog Kraljevstva kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (Brexit), quo vadis?

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum “jako malo vjerojatan”, što je znak da Johnsonovi prijedlozi u posljednji nisu polučili uspjeh.

Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji.

Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati u potpunosti usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.

Ako to predstavlja novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć ne samo sada, nego nikada, rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi nikakve potankosti.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.