Brojne prijave potrošača u BiH oko prijevara preko društvenih mreža

Udruge potrošača u BiH zatrpana su prijavama potrošača koji su žrtve prevara u nelegalnoj trgovini na društvenim mrežama.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kazala je za Nezavisne novine da se veliki broj potrošača žali na trgovinu putem društvene mreže Facebook.

Postoje online trgovine koje su registrirane i legalno rade, ali imate trgovine putem Facebook stranica – trgovine iz dnevnog boravka, tako da je tu razlika između te dvije vrste trgovina, istaknula je Marić i dodala da su na tim stranicama upisani nepostojeći brojevi i adrese.

Provjeravaju se brojni profili

Naglasila je da su poneki od tih trgovaca i pronađeni te je problem riješen, dok su, kako kaže, zbog nekih gdje ne postoji nikakav kontakt, potrošači bili prinuđeni obratiti se policiji. Potrošačima savjetuje da prije svega provjere koja je stranica u pitanju i o čemu se radi, kao i mogu li kontaktirati sa vlasnicima profila, je li je u pitanju stvarna stranica ili je u pitanju prevara na kojoj su lažne fotografije.

Mi, kao udruga, svakodnevno primamo prigovore potrošača kada su u pitanju prevare putem trgovine na društvenim mrežama. Potrošači su doživjeli brojna neugodna iskustva kada je u pitanju ova trgovina, prvenstveno zato jer se ta trgovina nije odvijala na način predviđen zakonom, istaknuo je za Nezavisne novine Slaviša Kajkut, predsjednik Udruge potrošača “Reakcija”.

Naglasio je da se sve ono što potrošači naruče putem društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prevarom, te se to, kako kaže, može prijaviti policiji.

Zakon je predvidio da svaka kupovina ima potvrdu o kupovini, a to je fiskalni račun, i na osnovu njega potrošači mogu ostvariti svoje pravo, upozorava Kajkut.

Važnost suradnje s UNO

U Inspektoratu RS kazali su da su pitanje nelegalne trgovine fizičkih osoba putem interneta pokrenuli u suradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identificirane su osobe koje su u kratkom razdoblju izvršila veliki broj dostava pošiljki te postoji sumnja da se radi o nelegalnoj trgovini, ističu u Inspektoratu.

Dodali su da su informacije do kojih su došli dostavili nadležnim javnim tužilaštvima u BiH i UIO, jer se, kako kažu, ovo pitanje mora rješavati na razini oba entiteta, kako bi se postigli željeni rezultati. Upozorili su da se kupovinom putem društvenih mreža potrošači izlažu velikom riziku da budu prevareni.

Često možemo vidjeti priče potrošača koji su se odlučili da putem društvenih mreža od nepoznatih i neregistriranih osoba naruče neki proizvod, koji u pravilu unaprijed plaćaju, a nakon dostave istog utvrde da on ne odgovara navedenim karakteristikama u oglasu, ističu u Inspektoratu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.