Broj zaposlenih u BiH porastao

U travnju 2023. godine broj zaposlenih osoba u BiH je porastao u odnosu na prethodni mjesec što daje signale da je recesija izbjegnuta.

Broj zaposlenih osoba u travnju ove godine u odnosu na ožujak veći je za 0,2 posto. Broj nezaposlenih u naznačenom periodu manji je za jedan posto.

U odnosu na travanj prošle godine, zaposlenost je veća za 1,7 posto a nezaposlenost manja za 4,5 posto. Prema ovim podacima evidentan je odlazak radne snage iz BiH, prenosi Bloomberg Adria.

Međutim, povećana zaposlenost u Bosni i Hercegovini pokazuje otpornost domaće privrede na trenutna događanja na svjetskoj sceni. Ekonomija u Bosni i Hercegovini bliže se može opisati psihologijom rekao je Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine sve djelatnosti, osim dvije, su zaposlile veći broj osoba u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period lani. Izuzetci su rudarstvo i vađenje ruda te građevinarstvo.

Izvor: Agencija za statistiku BiH

Prema Bloomberg Adriji, najveći rast bilježe djelatnosti poslovanja nekretninama, administrativne djelatnosti te informacije i komunikacije.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.