Broj oboljelih raste, infekcija može biti uvezena iz područja Ekvatora

Proteklih dana uglavnom se govori o pojavi gripe u BiH. Nadležni u Sarajevu pak tvrde da se gripa još uvijek javlja samo sporadično, a da građani češće obolijevaju od viroza i prehlada, piše Večernji list BiH. O tome postoji li opasnost od širenja u BiH, načinu zaštite te o trenutačnoj situaciji u FBiH kada je u pitanju broj oboljelih od gripe, kontaktirali smo Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Epidemije gripe javljaju se uglavnom tijekom zime, od listopada do ožujka na sjevernoj hemisferi i travnja do rujna na južnoj hemisferi. U tropskim i suptropskim zemljama sezonska gripa se može dogoditi tijekom cijele godine. Kod pojave gripe izvan sezone, vjeruje se da je infekcija možda uvezena iz ekvatorskog područja (gdje je gripa prisutna uglavnom čitave godine) i s južne hemisfere gdje se epidemija poklapa s ljetnim mjesecima u Europi. Nagle promjene temperature, tlaka zraka i vlažnosti posebno teško podnose kronični bolesnici, koji su rizična skupina za komplikacije od gripe “,kažu.

Ističu da trenutačno u Federaciji, prema prijavama koje Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dobiva s terena, aktivnost gripe je još uvijek ispod tzv. epidemijskog praga, ali broj oboljelih je u porastu, što je uobičajeno za ovo doba godine.

” Veličina i težina epidemije gripe ne može se predvidjeti, ona se evaluira tek na kraju sezone gripe “, kažu. Upitali smo ih i o bolestima koje su se vratile, kao što su morbili, a koje su bile na korak do istrebljenja.

” Što se tiče morbila, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije morbila zabilježena je u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom.

Niži obuhvat imunizacijom od potrebnih vrijednosti 95 posto za cjepivo protiv morbila, rubeole i parotitisa, odnosno 90 posto za ostala cjepiva, dovodi do pada kvalitete kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti i prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem. U 2017. godini, u Federaciji BiH su bilježeni samo sporadični slučajevi morbila (ospica). Cijepljenje (vakcinacija) protiv morbila daje visok stupanj zaštite od ove bolesti “, ističu. Sigurna i učinkovita cjepiva za sprječavanje ospica, rubeole i zaušnjaka dostupna su u Federaciji BiH više od 40 godina.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.