Broj oboljelih od karcinoma u HNŽ-u u 2018. je bio 1429, a 2014. godine 908

Odlaganje dehidriranog mulja iz pročistača otpadnih voda na javnu deponiju, iako tu ne bi smio biti odlagan, ali i tvrdnje da se na deponiju nepropisno odlaže medicinski, te životinjski otpad, zabrinuli su građane Mostara i okolice.

Toliko da danima deponiju drže u blokadi, tražeći da se pristupi odgovarajućem rukovođenju i saniranju.

I dok inspekcijske službe provjeravaju stanje na terenu, FTV je istražila što je to što ugrožava zdravlje građana Mostara i samog HNŽ-a, odnosno od čega najviše obolijevaju.

U 2018. godini na području HNŽ-a je registrirano 1.429 novooboljelih, dok je, npr., 2014. bilo samo 905 novooboljelih, navodi Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ovim podacima o broju oboljelih od karcinoma možemo dodati i one iz Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje – u samo dvije godine, od 2016. do 2018, za citostatičke lijekove oboljelima iz Hercegovačko-neretvanske županije izdvajanja su povećana za milijun maraka. A veći je i broj onih kojima Županijski zavod zdravstvenog osiguranja snosi troškove dijagnostičke PET CT pretrage u ustanovama van ove županije.

Primjerice, samo za tu uslugu u 2018. godini Zavod je izdvojio oko 160.000 KM, a u prvom tromjesečju 2019. godine oko 62.000 KM, kaže Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

U izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a zabilježeno je povećanje broja oboljelih od karcinoma želuca i gušterače, kao i pluća i kolorektuma. Na udaru su, dakle, prvenstveno respiratorni i probavni trakt. Da li stradaju od, između ostalog, nečistog okoliša i neodgovarajuće prehrane – pitanja su koja mogu biti dobra polazna osnova ukoliko se nadležni javnom zdravlju žele posvetiti.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.