Broj neželjenih trudnoća u BiH sve veći, majke ne žele odgajati djecu u teškim uvjetima

Svake godine jedna ili dvije rodilje ostave bebu u banjolučkom rodilištu, jer tvrde da nemaju uvjete da budu majke.

Svjedoci smo mnogih vijesti iz svijeta koje govore da majke zbog teškog života bacaju, napuštaju ili poklanjaju tek rođene bebe, međutim, takve stavri se događaju i oko nas, piše Srpskainfo.

Teška ekonomska situacija, izostala podrška države i nezaposlenost mnoge Banjolučane su spriječili u osnivanju obitelji, a samim tim i mnoge žene da se ostvare kao majke.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je broj neželjenih trudnoća sve veći, a s majkama koje razmišljaju o onom najgorem često se suočavaju i u banjolučkom Centru za socijalni rad, kao i u UKC Republike Srpske.

Djevojka koja nije željela da joj se spominje ime, ispričala je o čemu majka razmišlja u trenutku kada odluči napustiti tek rođenu bebu, jer je i sama bila na rubu da to uradi.

Nisam željela dijete, čak sam i trudnoću krila. Kada sam rodila odlučila sam da neću odgajati dijete jer mu ne mogu ništa pružiti u gradu u kojem sve ide preko veze. Nemam posao, nemam gdje živjeti, nemam ni supruga. Zato sam htjela da dijete usvoji neka obitelj koja bi mu pružila bolju budućnost, ispričala je dvadesettrogodišnja djevojka, koja je na kraju ipak odlučila uzeti dijete i odgajati ga uz pomoć svoje majke.

Odluka Vlade ŽZH: Evo koliku će novčanu potporu primati nezaposlene rodilje

Upravo ovakve situacije događaju se često, a liječnici i stručnjaci rade sve kako bi sprečili da dijete odrasta bez majke.

Ponekad se događa da nakon poroda majke budu suočene sa situacijom koja im se učini nerješiva te razmišljaju da ostave dijete. U rad s majkama se uključuje stručni tim i radi se na motivaciji majke, uključivanju obiteljskog sustava kao i nadležnog Centra za socijalni rad, objasnila je socijalna radnica UKC, Brankica Jovetić.

Kaže da se u ove teške slučajeve uključuju svi nadležni centri, te se poduzimaju sve mjere kako bi se našlo najbolje rješenje.

Dok se stručno osoblje svim silama bori da pomogne majkama i spriječi da beba odrasta bez nje, loša situacija u društvu im otežava posao, jer ovakvih slučajeva ima sve više.

Loša socioekonomska situacija, nezaposlenost, jednoroditeljstvo, izostala podrška, odnosno, odbacivanje od strane obiteljskog sustava su najčešći razlozi koji dovode do razmišljanja o napuštanju djeteta, dodaje Jovetićeva.

Tim stručnjaka u mnogo slučajeva spriječi razdvajanje majke od bebe, ali onda kada ni oni ne mogu ništa, dijete preuzima Centar za socijalni rad. Tamo su objasnili da ne vode evidenciju koliko se točno dogodi ovakvih slučajeva, jer je svaki slučaj poseban, ali mogu reći da su u pitanju jedna do dvije situacije godišnje.

Odluka Vrhovnog suda FBiH: ZZO HNŽ-a nije nadležan za isplatu porodiljnih naknada

U situacijama kada nas Klinički centar obavijesti da majka želi napustiti bebu, stručni radnici ovog Centra reagiraju po hitnom postupku. Ukoliko je namjera rodilje jasna, odnosno, ne želi razgovarati o mogućnosti da zadrži bebu, beba se putem Centra smješta u Ustanovu socijalne zaštite ili se zbrinjava u hraniteljsku obitelj, objasnila je psiholog Centra Biljana Samardžija.

Dosadašnja iskustva govore da je uglavnom je riječ o neželjenim trudnoćama i činjenici da majka ne želi prihvatiti bebu, dodala je Samardžija.

U slučaju da nezaposlna majka odgaja dijete u teškim uvjetima, od prošle godine ima pravo pomoć države dok dijete ne napuni godinu dana, piše Srpskainfo.

(www.jabuka.tv)26 komentara

  • Vala luce da si kakva rvatica i katolkinja, košto nisi, primila bi jednu kod sebe u švajcarsku, sa ditetom da ti čisti po kući dok se ne snađe. Ovako samo pametkuješ i držiš prodike od kojih nema nikakve vajde. Kršćanski je pomoći kad si u mogućnosti a ne soliti pamet.

  • Čuj šta nam život sprema?
   Pa ne bi da je te nesretnice pogodila munja nebeska ili zadesio potres, pa reći viša sila, nema utjecaja na nju.
   Doduše, potrefila je njih munja i zadesio potres, ali su same pristale na njih.
   Niža sila.

 • Za” ja” : pa de ti promisli: kad su nama bila ” laka vrimena za radjat””?? Moje obe babe po devetero rodile, moja mater 4- ja tako isto, a kome je lako! Ima metoda i nacina! Citaj izmedju redova! A ne odma zloslutno ” luce pazi” ! Pazi ti! Moje je proslo!

 • U ovom tekstu koliko sam ga ja shvatio stoji kako se dosta rodilja zbog neimaštine ili oskudice odlučuje dijete ostaviti da se netko drugi skrbi za njega.Ovdje se ni jednom riječju ne spominje abortus odnosno ubojstvo nerođenog djeteta.Sve takve majke,(jer žena rođenjem djeteta postaje majka)koje rode svoje dijete i ostave ga drugima na skrb čine određeni grijeh ali taj grijeh nije niti približan grijehu abortusa.Realno razmišljajući dosta majki koje rode svoju djecu su u kudikamo težoj materijalnoj pa čak i moralnoj situaciji ali ne ostavljaju svoju djecu na skrb drugima već ga prihvate dajući mu ono što imaju a tako je malo potrebito da dijete živi zajedno sa svojom majkom čak i bez oca.Život donosi mnoga čudnovata i plodonosna iskustva.Drugo je pitanje što je velika većina tih majki podredila život svog rođenog djeteta svojoj karijeri ili prevelikim zahtjevima koje si su te majke postavile pred sebe.Ali njima će biti konačno oprošteno zbog ostavljanja njihovog djeteta koliko to one same zasluže.One se mogu uvijek pokajati za svoj grijeh i vratititi se i preuzeti na skrb svoje ostavljeno ali ipak živo dijete.A kako će svoj grijeh okajati žene koje ubiju svoje vlastito nerođeno dijete?Isto tako ne osuđujmo te majke koje su ostale u drugom stanju jer same nisu zatrudnjele već uz pomoć muškarca te stoga nije samo krivnja na njima za tu trudnoću.Tu se radi o podijeljenoj odgovornosti i stoga neka njih dvoje zajednički odgovaraju za uzdržavanje tog djeteta u zajednici utemeljenoj od Boga a ona je brak muškarca i žene.Jedino ispravno i po Božjim i po ljudskim zakonima.

  • U redu, sigurno da je abortus daleko veći grijeh od napuštanja djeteta.
   Nu, kad si se već dotaknuo abortusa kao smrtnog grijeha, znadeš li da je i uporaba kontraceptiva također smrtni grijeh?
   Ako ne vjeruješ meni, pročitaj encikliku Pavla 6.,Humanae vitae. A mi hrvati smo poznati po štovanju papa.
   A znadeš li i da je seks izvan braka, grijeh bluda, također smrtni grijeh?
   I što reći?
   Hajmo, lijevo liberalni moderni katolici-navalite!
   Jooooš malo pa nestaloooo….
   Ako nas hazreti hanuma Marthina ne razgovori i ne utješi, ja ne znam tkho će?

 • Gledam koliko jadnih komentara,,,a vjerovatno vecinu pisu muskarcine koje su prije majke ostavile to djete i kojih se to ne tice,a i potres zena sama napravi,,ma fuujjjjjj

  • Kontraceptivi se dijele i casnim sestram u Ruandi jer postoji opasnost od silovanja divljih plemena.E tako isto su mnoge od ovih spomenutih majki silovane i zbog drustva koje uvijek osudi zensko a ne supke budu prisiljene neimastinom ostavit dijete neke samo privremeno.Laz je takodjer smrtni grijeh jer su uvjerena sam mnoge od tih jadnica nasjele na laz nekog glupana kojeg boli briga za nju dalje .Razlucite tko je skrivio vise pred Bogom???

   • Jak ti argument časne u ruandi. De ti nama reci ko im dijeli kontraceptive? Koliko ih uopće tamo ima, koji su redovi, koji ih divljaci napadaju?
    Silovane žene su ti još jači argument.
    Koliko silovanih biva u bih godišnje? Od tog broja , koliko baš u tom nesretnom času ima plodni dan?
    Prijavila Fata Muju za silovanje i na suđenju pita sudac Fatu šta ti je bilo najgore pri tom bezočnom napadu? A Fata će : najgore mi je bilo kad mi je Mujo digo noge pa sve ono trunje iz opanaka mi upalo u oči.

    E o takvim ovdje pričamo, dakle o daleko većem broju trunjavih, nego što je broj časnih i silovanih na n-tu.

 • Za” anonimno” u 19.10. : a sto si ti mucna?? Ti nemas ni mladoga , a kamoli starog??! Da tebe to ne zulja!!! Luca ima, a komentiram jer je tema tu: na Portalu, ne u tvome domu! Javna je! Ako nisi skuzila, bez uvrede, malo ti je mozak od teme odmaka!!!

 • Svaka žena, bila udana ili ne, treba imati obitelj, pa makar se ona sastojala samo od majke i djeteta, a bez oca. Život će im biti puno bolji i kvalitetniji, ispunjeniji nego da ostane sama i uvene kao “stara cura”. Koja god ne rodi pokajati će se kasnije, samo će biti kasno za popravak.

 • Nego!! I ja sam tog misljenja!! Moje dvi kolegice su rodile, one znadu skime, nikad i nisam pitala : zasto? Kako? Sto! Rodile vanbracno! Obe su bakice, prisretne, uredne! Imaju svoju obitelj!

 • Ima i muških pokvarenih ima i žena. U prošlosti su žene jako patile. Mnoge lažno optužene i spaljene na lomačama itd. Treba reći istinu. Ali u današnje doba cure ne gledaju kakav je momak. Već samo gledaju koliko eura ima. I kada dođe djete kasno kada se bolje upoznaju tada ženske sesru e ovo e ono. Nije on za mene itd. I eto problema. Zašto cure ne gledate odmah kakav je momak jeli pametan vrijedn normalan ?? Ali ne. Ako ima Mercedes, ako ima jaki Motor i puno eura tada odmah cure daju Mandolinu. Već na prvom spoju.. Jadno. A gdje je iskrena ljubav dame ? Muški su bar iskreni. Svaki normalan muški hoće imati lijepu i zgodnu žensku. A većina žena teške lažljivice. Za eure će sve učiniti i udati se za bogatoga i onda drugima pametovati srati lagati o iskrenoj ljubavi ha ha.

 • A za anonimno: mercedesi su bolest danasnjice. I tu je podjela na vece i manje. Slabo ce i muskarci ako joj tata nije “neko”, i zato molim lijepo. Nisu samo zene krive, ne mogu same zaceti nikako. A ko je spreman na abortus on ce ga napraviti i u braku, puno djece, Boze sacuvaj. A prije je drugi odgoj bio, …puno je brakova bez ljubavi iz nekih razloga koje nebi svako mogao razumjeti. Al nazalost, danas voze mercedese muskarci koji se prave velikim, a ko pita za djecu. Jedno malo, dboje puno…

 • Bolje da ih je pola rodjeno vanbracni, nego u braku gdje je otac samo na papiru. Al nazalost, sta ce selo reci ako se rastanu, umjesto sa djete odrasta u normalnom okruzenju, a ne da gleda roditelje kako “lijepo zive”.

 • Muskarci iskreni??? Cast izuzecima, s jednom hoda dest godina, drugoj soli pamet dok ne primami. I kad ostane trudna gubi se bez traga. Imam primjer u susjedstvu, istina ziva. A sta kad se mlado ozeni, ima vec djecu, al opet bolja druga od vjencane. I sta je to nego papir samo i opet sve zenske krive…ma fuj. Al musko je musko…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.