Brkić se obrušio na Plenkovića da se boji tražiti prava za Hrvate u BiH

Već tjednima iz vodstva HDZ-a stižu neslužbene informacije da se predsjednik stranke Andrej Plenković navodno odlučio “do Božića” obračunati sa svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, za što bi povod bila afera krivotvorenih SMS-ova. Ipak, i Plenković i drugi čelnici HDZ-a u više su navrata rekli da bi se od Brkića političku odgovornost moglo eventualno tražiti tek nakon što pravosudna tijela daju svoj pravorijek o ovom vrlo mutnom slučaju.

S druge strane, Brkić se povukao iz javnosti, ništa ne govori i činilo se da ga je afera, za koju je Plenković ustvrdio da djeluje “sve gore i sve lošije”, natjerala u političku defenzivu.

No, u četvrtak se Brkić aktivirao, ogorčen što je, nakon usaglašavanja s Vladom, bitno ublažen tekst prijedloga saborske deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Brkić je na sjednici Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske išao dotle da je rekao da je bolje da Sabor ne usvaja nikakav dokument nego ovaj koji je faktično redigirao Plenković, javlja Novilist.hr.

Sve Brkićeve primjedbe podržao je njegov stranački kolega Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku. Autor originalne verzije deklaracije, HDZ-ovac Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zamislio ju je kao politički snažnu poruku nakon što je Željko Komšić još jednom postao predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, iako su ga zapravo većinom izabrali Bošnjaci.

Ali, na jučerašnjoj sjednici Odbora postalo je jasno da su Banski dvori posljednjih dana značajno intervenirali u Ljubićev tekst. Brkić je zato tražio da se u deklaraciju vrate neki izbačeni dijelovi.

Mi smo zakonodavno tijelo, svi ostali mogu samo dati mišljenje na našu deklaraciju. Našu deklaraciju ne donosi ni Vlada ni Ministarstvo vanjskih poslova. Ovakvu deklaraciju, bez strasti i emocija, bez ičega, bolje da se ni ne donosi, upozorio je zamjenik predsjednika HDZ-a.

Brkić se, dakle, zalaže da zastupnici HDZ-a, cijeli parlament, ignoriraju stavove Plenkovićeve Vlade i izglasaju deklaraciju kako ju je napisao Ljubić.

Više je puta ponovio da ne zna zašto se netko boji govoriti istinu o teškom položaju Hrvata u BiH, “koji prema Hrvatskoj osjećaju isključivo bezuvjetnu ljubav, a ništa ne traže”.

U deklaraciju treba vratiti dio u kojem se naglašava da je Komšić treći put izabran u Predsjedništvo BiH bez hrvatskog legitimiteta. Treba vratiti da Hrvatska mora dati potporu Hrvatima u BiH u njihovom zahtjevu da imaju pravo birati jezik i program za školsku djeca. Zašto je izbačeno da Hrvatima moramo pružiti potporu njihovom ustavnom pravu na javni RTV servis na nacionalnom jeziku? Zašto se bojimo naglasiti ulogu i značaj HVO-a u obrani i BiH i Hrvatske?

Znamo da bez HVO-a ne bi bilo jedinstvene BiH ni Hrvatske u sadašnjim granicama.

Zašto se libimo govoriti o ulozi HVO-a u obrani od srbočetničkog agresora, redao je Brkić što se mora vratiti u saborsku deklaraciju i pritom postavljao pitanja zašto je uklonjeno.

Inzistirao je da u deklaraciji bude i inicijativa da se promijene izborna pravila za hrvatske državljane izvan Hrvatske, kako oni ne bi ubuduće glasovali samo u diplomatsko-konzularnim sjedištima, “čekajući u redu šest sati i prolazeći kroz festival diskriminacije”.

Odbor je vladinu deklaraciju ipak prihvatio većinom glasova, a Brkić je otišao prije izjašnjavanja jer je morao predsjedati sjednicom Sabora. Ta ga je obveze spriječila i da ode na večerašnju sjednicu Predsjedništva HDZ-a.

Podržana ažurirana Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Kakva im je država boga ti.Sve od Metkovića pa doli do Cavtata možež pješke prić za 5 minuta.Oli ih stinan natrat u more.Ali oni mangupi.Ali ko ih šiša svakako većina Hrvata odavde ima kud.Ako nema stan u ZG..Njemačka.Ako je njima svejedno šta će im se dogodit za 20 godina bez Hrvata u Hercegovini što onda nas boli kara.Mrš više u p.m.

  8
  1
 • Vama BiH služi za šverc, kriminal, mutne radnje a Hrvatska za živiti. To vam je omogućio krimi adz pa kada su izbori ujutro glasate za adz u ercegovini a popodne idete u imotski, sinj, metković, split opet glasati za krimi mafijaški adz. Tišina licemjeri pokvareni !

  11
  12
 • evo i tri bivša tzv, visoka predstavnika u BiH optužuju Hrvatsku da se previše mješa u Bih, a što je njihovo javljanje nego mješanje ito uvijek protiv Hrvata.Da se bar Hrvatska javi i otpepa ih kao Dodik.
  Pa jesi li ti Hrvatska u EU ili BiH. Najvažnije bi bilo i Hrvatskoj i Hrvatima imati dobre glasnogovornike i odmah reagovati na napade, pogotovo kada su bez ikakva uporišta.

 • Pa naravno sve lopovi i prevaranti..samo im pare u glavi..ajde Brkicu sad se druzi s gazdama.premier kladionice.kolko ti daju eurica za biznis

  5
  1
 • Ljudima sa zaslugama u ratu treba skinuti zvijezdu sa neba dati im sve sta im treba ali zaboga milog nedaj im u politiku.Ovo je sindrom Rojsa,Glasnovica pa sad i Brkica (i jos mnogo nekih)koji misle da je jos 91 pa da mogu po svom.EU danas udara penale koje u konacnici osjeti narod,a likove poput navedenih vode na listama destruktivaca i kao razlog usmjeravanja poticaja van RH.Sve je politika ali na mnogo vecoj intelektualnoj razini.

  5
  8
 • Naravno da je Brkić u pravu i da je u pravu da se malo zauzimaju ,svi i ovi i oni, za Hrvate u BiH, koji su sve dali i daju za Hrvatsku.

 • Hrvatska itekako ima pravo mješati se u politički život Hrvata u BiH jer je Hrvatska jamac, potpisnik i sukreator Daytonskog sporazuma kojim je BiH NAKON 4 GODINE RATA IZAŠLA IZ RATA I UZ SVEKOLIKU ULOOGU HRVATSKE VOJSKE oslobodila više od polovine BiH od srpske , odnosno veelikosrpske vojne čizme uz veliku ulogu srbizirane JNA, koja se neslavno i sramno ponijela u nametnutom ratu u Hrvatskoj i BiH.
  Dakako, postavlja se opravdano pitanje za koga je onda moćna i jaka hrvatska vojska u jesen 94 i cijelu 95 godinu uz potpisani sporazum iz Splita izmedju Tuđmana i Izetbegovića -oslobađala popaljenu, izmrcvarenu i ratom razorenu BiH????????????”
  Za koga je zapravo onda, hrvatska vojska oslobađala BiH, od dalnjih razaranja, ubijanja i mrcvarenja?????
  Valjda, zato da bi ta ista BiH ostala Srbima i Muslimanima koji su prema Hrvatima BiH vodili gotovo istu agresivnu i neprijateljsku politiku kroz bezbrojne vojne pohode ,uglavnom uperene na mirno hrvatsko pučanstvo koje kao civili nisu imali nikakve veze s vojnim postrojbama.
  Dakle, Hrvatska je kao država trebala oslobađati pola BiH( A MOGLA JE SVE DA NIJE BILO AMERIČKE ZABRANE DALNJEG VOJNOG DJELOVANJA) zauzvrat se zbog tih istih i danas zapadnih političkih incijativa provedenih kroz zapadna veleposlanstva u BiH I u Hrvatskoj-ne bi trebala i ne bi smjela upletati u ono što po hrvatskom Ustavu spada u temeljna prava hhrvatskog naroda u BiH.
  KOJE licemjerje zapadnih politika koje gledaju samo svoj interes i svojprofit u bilo čemu čega se dohvate!
  Stoga, kad se onaj diktator Erdogan koji je usput rečeno stotine tisuća ljudi u Turskoj izbacio iz službe i desetine tisuća zatvorio-upliće , otvoreno u unutarnje stvari BiH, onda je to ko fol briga za muslimane unutar zemlje koji su kobajagi ostavština nekdašnjeg propalog i zločinačkog Otomanskog carstava koje je odavno propalo i samo luđaci ibudalaši misle kako se može obnoviti nešto što svakim danom sve više propada i sve više će propadati.
  S druge strane Srbija se opravdano mješa u BiH , jer je RS, priznat ne od strane Hrvatske ili Herceg Bosne , koja je ukinuta dogovorom , nego je taj isti RS priznat od pet(5) vodećih sila svijeta Daytonskim sporazumom iz 95 godine.
  Dakle, malo čudna situacija, barem za one koji imaju zrnce soli u glavi.
  Hrvatska ,koja je zaslužna za kraj rata u BiH i završetak velikosrpske agresije, sada se kobajagi ne bi smjela mješati u ono što je sama svojom snagom oslobodila i kao važan medjunarodni subjekt potpisala.
  Druga je posve priča što jalovi i kilavi hrvatski političari nemaju muda reći jasno i glasno kako stvari stoje i kako se nešto silom nikom ne može nametnuti jer taj neki drugi bi trebao biti neka sila , ataj neki drugi je jadan, siromašan, nejak i prilično raseljen da bi nekog drugog mogao poniziti.
  Tako danas stvari stoje.
  Svi naši problemi izviru zbog mlakosti i beskičmenosti jalove hrvatske politike koja na mig pojedine ambasade ili više njih!!, odjednom ublaži neku pisanu odluku kojom se potvrđivala ustavna obveza prema Hrvatima BiH.
  To je politika koji ne vodi nikakvu dobru nego raspadu zemlje za koju Hrvati nemogu niti će biti krivi.
  Tko god to ne vidi-slijep je pored očiju.
  Srba je u bivšoj Jugoslaviji bilo osam ((8) milijuna i nisu uspjeli provesti velikosrpski projekt Garašininove i Karađžićeve Velike Srbije.
  Taj projekt je uspio dijelom u BiH jer je u BiH, živio velik broj Srba .,njih 1.400,000 tisuća., pored 1.950.000.musliman i otprilike 820 tisuća Hrvata.
  Zato mi je zanimljivo kao muslimani kojih sada u BiH nema više od 1.350.000, misle da mogu ostvariti na račun Hrvata , ono što nije moglo osam milijuna Srba.???????
  Da nije tragično, možda bi bilo smiješno a ovako i nije .
  Samo puna ravnopravnost Hrvata i njihova samostalnost kroz sve institucije države , školstva i druge oblike nacionalnog identiteta ,koje sada imaju i Srbi i Muslimani, osigurava dugoročno miri i prosperitet Bosni i Hercegovini.
  Samo ravnopravnost i pošten odnos jednih prema drugima.
  Sve drugo su iluzije i bajke koje ne mogu završti na dobar način.
  A taj nedobar način neće biti dobar ni za koga jer nemože donijeti nikom nikkava dobra.
  Zato Hrvatska treba jasno i glasno poručiti i Sarajevu i medjunarodnoj politici da je Komšić politički prevarant, sitni kalkulanti nehrvatski izbor.
  On je za devedeset devet posto Hrvata nelegalan i kao takav nedostojan sugovornik a kamoli predstavnik Hrvata BiH.
  Muslimani su izabrali Komšića a ne Hrvati i on je njihov legalan predstavnik a ne Hrvati i on se ne treba kititi tuđim perjem jer on nikad nije s hrvatstvom imao nikave veze kao ni građanska opcija u Sarajevu s demokracijom..
  To su dva svijeta ako ne i dva svemira koji nemaju nikakvih dodirnih točaka.
  Zato Hrvatska treba jasno i glasno poručiti svima da s Hrvatima BiH nema nikakva potkosurivanja pa ma što rekli neki veleposlanici iz bilo koje zemlje.
  To je ponajviše zbog toga da se spriječi moguće zlo u bilo kojem obliku jer onda će svima biti jasno da je vrag odnio šalu.
  Stoga je Brkiću pravu a Plenković, on goni brisselsku politiku igleda na svoje životne interese i on će kao i Sanader neslavno otići i postati politička prošlost a na hrvatskom nebu će prije ikli kasnije zaploviti oni koji znaju promišljati nacionalne interese i zdušno braniti ono što je Ustav RH davno zacrtao.

  1
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.