Brkić: Ministrica Turković u demaršu Izraelu ne govori u ime BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH) izjavio je kako demarš koji je ministrica Bisera Turković uputila Državi Izrael o njihovu stajalištu o izbornoj reformi o BiH ne predstavlja stav države BiH, nego vodeće bošnjačke stranke SDA.

Ministrica Turković je u prosvjednome pismu veleposlaniku Države Izrael Noahu Galu Gendleru u utorak napisala kako većina političkih stranaka ne podržava prijedloge izborne reforme koja bi dalje vodila nacionalnim podjelama.

Njezin zamjenik Josip Brkić nedugo nakon toga je telefonski razgovarao s veleposlanikom Gendlerom koji BiH nerezidentno pokriva iz Tirane.

Prenio sam da demarš koji je upućen izraelskom veleposlanstvu u Albaniji ne održava službenu poziciju države BiH, nego jednostran pogled jedne političke stranke, objavio je Brkić na svome Twitter profilu.

Brojne probošnjačke političke stranke i dužnosnici, te stradalničke organizacije oglasile su se nakon priopćenja koje je objavilo izraelsko veleposlanstvo u kojemu pozdravlja prijedloge hrvatske strane u BiH o izbornoj reformi, te smatra kako je očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja temelj opstanka i funkcioniranja države BiH.

Zastupnik SDA u državnome Zastupničkome domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović optužio je nakon toga Državu Izrael da podržava ”fašističke politike”, a Udruga bošnjačkih logoraša optužila je hrvatsku stranu u BiH za nasilje, ratne zločine i masovna zatočenja Bošnjaka za vrijeme rata.

Turković uputila demarš Izraelu zbog njihove podrške hrvatskim strankama

Udruga hrvatskih logoraša u BiH odgovorila je kako je bošnjačka Armija BiH imala 331 mjesto zatočenja i logora za Hrvate u posljednjem ratu u kojima je bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od čega su dvije trećine bili civili.

Upravo je Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata u Travniku, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, istočnom Mostaru, Jablanici, Konjicu i u tim gradovima se i dalje vrši pritisak kako bi se i mali dio povratnika iselio, poručili su iz Udruge hrvatskih logoraša u BiH u pismu kojega su uputili veleposlaniku Države Izrael Noahu Gal Gendleru.

Izrael podržao prijedloge hrvatskih stanaka o promjeni Izbornog zakona

(www.jabuka.tv | Foto: Sebastian Indra/MSZ)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.