Britanska tvrtka od Amerikanaca za 5,2 milijardi KM kupila Telemach i N1

Privatna dionička tvrtka BC Partners preuzet će većinski udio najveće kabelske tvrtke na Balkanu United Groupe od američkoga dioničkog fonda KKR-a te su najavili ulaganja u daljnji razvoj ove grupacije u kojoj će se KKR zadržati kao manjinski vlasnik, zajednički su objavili iz ovih dviju kompanija.

Uključena i dugovanja

BC Partners je konačni kupac udjela KKR-a, naveli su iz BC Partnersa, piše Večernji list BiH.

U zajednički objavljenom priopćenju objašnjeno je da je transakcija i dalje podložna relevantnim regulacijskim odobrenjima, što znači da trebaju čekati prije svega suglasnosti kako se ova promjena ne bi tumačila narušavanjem monopola.

Istodobno nisu objavljeni detalji financijske transakcije.

Predstavnik BC Partnersa Nikos Stathopoulos izjavio je kako je njegova tvrtka oduševljena partnerima i timom upravljanja United Groupom i KKR-om s kojima žele podržati sljedeću fazu rasta tvrtke.

United Group je kvalitetna kompanija s jasnim karakteristikama rasta, vodećom infrastrukturom, diferenciranim sadržajem i lojalnim korisnicima. Njegov atraktivan i integrirani poslovni model i regionalno vodstvo su dobro pozicionirali ovu kompaniju za daljnji organski i akvizitivni rast, kazao je ovaj dužnosnik BC Partnersa.

Prema navodima Reutersa, a koji se poziva na Wall Street Journal (WSJ), financijski sporazum je vrijedan 2,6 milijardi eura (oko 5,2 milijarde maraka). No, taj iznos uključuje i dugovanja, naveli su iz WSJ-a.

United Group, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivan je u BiH, Sloveniji i Crnoj Gori gdje pruža usluge od kabelske televizije do fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga, a u Srbiji je najveći kabelski operator posredstvom kompanije SBB-a.

Nove usluge

U njihovu vlasništvu su Telemach, Total TV, Sport Klub i regionalni N1 TV.

U priopćenju je BC Partners opisan kao vodeća međunarodna investicijska tvrtka s više od 18 milijardi eura imovine pod upravljanjem u privatnom kapitalu i privatnim kreditima. Osnovana je 1986. godine i ima urede u Sjevernoj Americi i Europi.

KKR je 2014. kupio tvrtku Mid Europa Partners, a uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj, također, ulaže te je pomogao rastu poslovanja kroz ulaganja u mreže, sadržaj i nove usluge, kao i akvizicije.

Američki fond KKR u javnosti je bio prepoznat i zbog toga što je na čelu ovoga Fonda bivši šef američke obavještajne agencije CIA-e te se posebice “istaknuo” u vrijeme obračuna s teroristima diljem svijeta, a ovaj umirovljeni general bio je i zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanum, navodi Večernjak.

BC Partners ranije je ulagao u sektor kabela putem njemačke Unitymedie, švedske tvrtke Com Hema i Altice USA.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.