Branitelji: Nećemo dopustiti rušenje cijene smilja

Zajedno u ratu, zajedno u miru. To je već stara dobra i toliko puta korištena poruka kojom braniteljska populacija ide u realizaciju određenih razvojnih projekata ili raznih humanitarnih akcija u cilju pomoći socijalno ugroženima ili oboljelima, piše Večernji list.

Upravo se takvo nešto događa i na čapljinskom području, gdje se braniteljska populacija okuplja u planovima, ali i samom uzgoju smilja koje je u posljednje vrijeme postalo pravi hit na području Hercegovine. Dosta je nezaposlenih branitelja, a još više onih koji preživljavaju uz poprilično niske invalidnine i invalidske mirovine.

Stoga su branitelji uglavnom u teškom socijalnom stanju s malim izgledima i ambicijama da se nešto konkretno i nabolje promijeni. No, u Čapljini se ipak bilježi situacija u kojoj branitelji baš žele prijeći iz te socijale u tzv. samoodrživi život i rad.

Primjer je skoro okupljanje branitelja s čapljinskoga područja u poljoprivrednu zadrugu koja bi imala zadaću okupljanja branitelja na pripremi i samom uzgoju te kasnije i preradi smilja. Na području općine Čapljina smiljem su već zasađene ogromne površine, a dosta toga se tek priprema na terenu gdje ne miruju posebni strojevi za pripremu zemljišta. Koliko je to izraženo, najbolje govori podatak kako će branitelji uzgajivači smilja, koji će se udružiti u poljoprivrednu zadrugu, do kraja ove godine imati više od pola milijuna sadnica smilja.

Udruživanje i zajednički rad na uzgoju smilja te otvaranje vlastite destilerije prvi je cilj branitelja okupljenih u buduću zadrugu koja će, naravno, biti otvorena svima koji se manje ili više bave uzgojem smilja.

No, branitelje uzgajivače smilja već sada jako muče određene stvari pa su odlučni u nakani u toj mirnodopskoj borbi izboriti se za to da se njima ne manipulira kad je cijena smilja pri otkupu u pitanju, a oko čega se u posljednje vrijeme plasira dosta pogrešnih informacija.

“Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme u javnosti plasiraju informacije o tome kako je cijena smilja oko tri marke za jedan kilogram. No, to je daleko od stvarnosti i očito se ide s namjernom manipulacijom oko tih cijena, a što izravno i negativno utječe na naš rad i buduće aktivnosti.

Cijena smilja je prošle godine, a isto tako će, evo, biti i ove, bila pet KM za jedan kilogram, a u jednom razdoblju rasla je i do sedam KM. Sve to očekuje se i u ovoj godini i stoga molimo sve branitelje, ali i ostale proizvođače, da ne daju svoje smilje u bescjenje jer je njegova stvarna cijena oko pet KM.

Cijena eteričnih ulja na svjetskom tržištu čak je u blagom usponu i zašto bi se onda cijena smilja spuštala na tri KM kada bi prema tim pokazateljima trebalo biti obratno, tj. cijena smilja trebala bi rasti. Želimo samo raditi i proizvoditi smilje te zaštititi ulaganja koja su ogromna u ovom poslu.

Samo za pripremu jednoga dunuma zemljišta potrebno je uložiti i oko dvije tisuće KM, pa nije teško izračunati koliko to stoji na većim površinama od jednoga dunuma”, kaže Čapljinac Ivo Puljić u ime svih svojih bivših suboraca, a sada kolega u poslu uzgoja smilja na čapljinskom području, koji će svoj rad zaštiti spomenutim osnivanjem poljoprivredne zadruge, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)22 komentara

 • Branitelji zna se čija je zadnja,cjena otkupa smilja će biti onolika koliko kaže tata svih hrvata Dragan Čović. Ostalo su samo lupetanja i nagađanja.Taj lik kontrolira sve i drži sve pod kontrolom preko svojih povjerljivih,odanih ljudi,rodbine,kumova,prijetelja,zetova itd. Cjenu će određivati upravo oni jer oni prave svoje destilarije i to je zaokružen biznis.Oni će određivati kvalitetu smilja i cjenu otkupa.Seljak se nije nikada obogatio od svoga rada,neće niti sada,ali ako mogao pristojno živjeti od toga treba biti sretan.Pozdrav braniteljima…

  • U pravu si. Pokušao sam uposliti tetku na mjesto čistačice u jednom javnom poduzeću. Kažu, ne može, treba pitati Dragana…

  • pišete gluposti samo da možete pljuvat. ako branitelji ili bilo tko naprave svoju destileriju tome nitko neće diktirati cijenu. svi koji su zasadili veće površine, bilo da se radi o pojedincima ili zadrugama već imaju direktnu liniju za izvoz u eu. danas se može prodavati ulje i preko interneta. činjenica je da onaj ko bude imao svoju destileriju tome niko neće cijenu diktirati.

  • Kad dođem u Hercegovinu svi pričaju o moći gosp. Covica. Meni se taj doima kao mitska osoba. Čitam vaše komentare i malo mi je to sve čudno, da je lik svemoguć.

 • priče o tri marke za kilo su bile i prošle godine pa je cijena dolazila i do 6 km. onome koji ima svoju destileriju, bilo da se radi o pojedincu ili zadrugi, niko neće moći diktirati cijenu jer ulje nije kvarljiva roba. dosta ljudi koji su posadili veće površine imaju direktnu vezu za italiju ili francusku i njima netrebaju ni jukić ni netko drugi da bi prodali.

 • Ja cu sam napraviti ulje..i vec sam ga prodao za 3500 eura po litri..500kg treba za litru ulja otprilike…pa Vi vidite…ja bi ga radije pocupao nego dao za 3km

 • Ovo su gluposti … šta će branitelji dopuštati šta li ne doputati … cijenu smilja određuje tržište a ne pojedinac

 • Što branitelji u cijene Smilja se bespotrebno mješaju i zabijaju nos u te male sitnice?? Gdje su sada ti branitelji iz savske ulice? Bili izbori a HDZ govnari sve sjebali. Nema vlade vec sedam mjeseci. Ajmo branitelji u savsku. Sada šutite kao pičkice. Šuti i licemjerna Kolinda. Ali lopovski kriminalni hdz sa vama manipulira ha ha ha ha. Jadni ste.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.