3 ljetne obaveze za vaše školarce

Nastava je gotova, sve izvannastavne aktivnosti su privedene kraju, a pred vašim djetetom su tri mjeseca bezbrižnog odmora.

Ne želite da cijelo ljeto provede pred televizorom, računalom, igrajući video igrice ili gledajući reprize crtanih filmova? Potaknite svoje potomke da si ljeti organiziraju aktivnosti za koje će morati preuzeti odgovornost, a usput bi vam mogli i pomoći.

Donosimo tri ideje koje bi vam mogle biti od koristi:

1. Popisi na hladnjak
Potaknite dijete da napiše osam stvari koje treba (želi) napraviti tijekom tjedna i neka se do kraja tjedna pobrine da ih prekriži. Za stariju djecu to mogu biti kućanski poslovi, čišćenje i pospremanje, te čitanje neke knjige, a mlađi se mogu upustiti u pospremanje svoje sobe ili ponavljanje dijela gradiva vezanog za školu.

Djeca će se ovako učiti organizirati svoje vrijeme, a pobrinut ćete se da imaju neke obaveze iako nema nastave. Uostalom, tko ne voli stavljati kvačice pokraj obavljenog posla?

2. Briga o vrtu

Podučite djecu da se brinu o dijelu vrta, ili posade nešto o čemu bi se sami htjeli brinuti. Zajedno potražite podatke o količini vode koju neka biljka treba i potaknite svoje dijete da brine o toj biljci. Čak i ako živite u stanu, jedna posuda za cvijeće može biti samo za jagode, ljubičice ili što god vaš mališan želi.

3. Pranje auta
Ovo je posao koji je ujedno i zabavan. Sva djeca će rado sudjelovati, a na ovako visokim temperaturama se ne morate brinuti da će se prehladiti. Kao rezultat imate čist auto, a ako zatvorite sve prozore i date im ograničenu količinu vode, ne bi trebalo biti nikakve štete. Ako ovu aktivnost učinite redovnom i svaki put nagradite, vaš auto će cijelo ljeto blistati.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: