Brammertz: Nadam se da će presude pokazati šta se događalo u ratu u BiH

Haški tribunal trebao bi krajem studenog izreći dvije važne presude i to prvostupanjsku u slučaju Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koji se tereti za genocid i brojne druge zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini, te pravomoćnu presudu u slučaju vojnog i političkog vrha Herceg-Bosne s Jadrankom Prlićem na čelu, koji su prvostupanjsko osuđeni na kaznu od 111 godina zatvora.

U intervju za bh. informativni servis INS (Bosnian News Sevice) glavni haški tužitelj Serge Brammertz podsjeća da je Pretresno vijeće upravo objavilo nalog o rasporedu za izricanje presude 22. studenog u slučaju Ratka Mladića, a kako bi dokazalo zločine koji se Mladiću stavljaju na teret, Tužiteljstvo je predočilo svjedočenja 356 svjedoka.

Mladić je po dvije točke optužnice optužen za genocid (u Srebrenici i općinama), po pet točaka optužen je za zločine protiv čovječnosti (progon, istrebljenje, ubojstvo, deportaciju i nehumana djela) i po četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja (ubojstvo, teroriranje, protivpravne napade na civile, uzimanje talaca),  podsjetio je.

Brammertz je komentirao i inzistiranje Srbije da ishoduje puštanje Mladića iz pritvora radi liječenja u toj zemlji, kazavši da Obrana u predmetu Ratko Mladić nije u skorije vrijeme podnijela nikakav zahtjev za privremeno puštanje na slobodu zbog zdravstvenog stanja optuženog, zbog čega nije želio nagađati o tome hoće li se taj zahtjev pojaviti ili ne.

Također, 29. studenog Tribunal bi trebao donijeti pravosnažnu presudu i u slučaju “Prlić i ostali”, ali glavni haški tužitelj je naglasio da ne voli previše govoriti o presudama prije nego što budu izrečene, no izrazio je nadu da će one malo pojasniti šta se događalo za vrijeme rata.

Jako sam zadovoljan radom svojih timova, i na suđenju i u žalbenom postupku, i mislim da smo predočili snažne dokaze i snažnu argumentaciju u žalbi. Pretresno vijeće osudilo je šestoricu optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teška kršenja Ženevskih konvencija putem sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu. Izrečene su kazne od 10 do 25 godina zatvora. Nadam se da će se političke vlasti i vlade ponašati odgovorno tako što će prihvatiti presudu suda i podsticati javnost da i ona to učini, kazao je Brammertz.

U intervjuu je podsjetio da je Tribunal optužio 161 osobu, uključujući mnoge više i srednje rangirane službenike sa svih strana u sukobu. To je daleko više nego bilo koji drugi međunarodni sud do sada, a još uvijek ima 5.000 osumnjičenih samo u Bosni i Hercegovini koje treba istražiti u vezi s ratnim zločinima i zbog toga kaže da prihvata obje perspektive da je “Tribunal učinio tako puno, a ipak ne dovoljno”.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.