Bradvica: Došlo je do propasti Aluminija d.d. Mostar

Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica uputio je danas dramatično pismo na adrese poslovnih partnera Aluminija, kako onih od kojih otkupljujemo sirovine za proizvodnju primarnoga aluminija, tako i onih koji otkupljuju naš metal.

Pismo naziva ‘Došlo je do propasti Aluminija d.d. Mostar’ prenosimo u cijelosti:

Poštovani kolege i prijatelji,

zatečeni i dovedeni pred zid činjenicom da su nam jučer blokirani svi računi, ovim Vas putom izvješćujemo kako smo, za razliku od svih onih ranijih teških stanja u kojima smo nastojali vidjeti barem tračak optimizma, sada u stanju iz kojega nema izlaza, a u koje nas je dovelo rukovodstvo JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne Mostar odnosno predstavnici državnih vlasti BiH. Blokiravši nam račune u potpunosti su nam onemogućili nastavak poslovanja i više ne možemo izmirivati svoje obveze.

Pojašnjenja radi, rukovodstvo EPHZHB uporno je, i bez ijednom pokazane pripravnosti na ustupke, ustrajavalo u zahtijevanju neodgodive naplate našega dugovanja, u iznosu od otprilike 38 milijuna KM (riječ je o svega tri i pol mjesečna računa), što u ovomu trenutku nismo u mogućnosti izvršiti. Nakon neshvatljive krutosti u pregovorima, u kojima smo mi nudili drukčije, Zakonom obuhvaćene okvire izmirenja dugovanja, povukli su i konačan, neprofesionalan, nelogičan, neisplativ, ishitren i tragičan potez te Aluminij više ne može izmirivati svoje poslovne obveze ni prema kojemu od partnera.

Čini nam izrazitu neugodnost pisati Vam o ovomu, pošto smo duboko svjesni poteškoća s kojima se i sami nosite, ali poštujući naše dosadanje dobre odnose osjećamo potrebu izvijestiti Vas o novonastalomu stanju, jer cjelokupni Aluminijevi budući odnosi sa svim našim suradnicima više nisu u našim, nego u rukama Vlade FBiH i EPHZHB, s obzirom na činjenicu da je spomenuta entitetska vlada 98-postotnim vlasnikom te elektroprivredne kuće.

Unatoč toj činjenici, unatoč i činjenici da se Vlada FBiH, na čelu s njezinim predsjednikom (potpisivanjem Aneksa br. 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija, iz lipnja ove godine), obvezala subvencionirati daljnju proizvodnju aluminija, kao 44-postotni suvlasnik naše tvornice, čak i unatoč činjenici da se Vlada FBiH obvezala biti posrednikom u iznalaženju obostrano povoljnoga načina otplate našega dugovanja, EPHZHB nije pristajala niti na jedan od naših prijedloga (primjerice, preinačavanje dugovanja u kredit…), nego su ustrajavali u traženju neodgodive isplate.

Njihov jučerašnji postupak, računajući na njihovu duboku svjesnost posljedica koje će iz njega proizići, porazom je svih zdravorazumskih uzusa gospodarskoga ponašanja, što nas uvjerava u to da su pozadinom svega prljave nakane u svezi sa sudbinom Aluminija, o kojoj je, razvidno je, politika već donijela odluku, prešutno blagoslivljajući ovu katastrofu kojoj ćemo ovih dana svjedočiti svi zajedno.

Ova blokada naših računa znači i našu propast – propast Aluminija i jamčim Vam kako će ovo dovesti do katastrofe čiji će val pokositi Hercegovinu, FBiH, potom i Republiku Hrvatsku. Nama je sad ostalo Sudu poslati prijedlog za otvaranje stečajnoga postupka i za imenovanje stečajnoga upravitelja, a što je, kratko i jasno, kraj Aluminija.

Poštovani, ukoliko se ne budemo više čuli u sljedećih nekoliko dana, na kraju ovoga tužnog dopisa, punoga ogorčenja i sramote zbog stvarnosti u kojoj je ovaj div sve ove godine rastao, izdižući se ponad sveukupne kaljuže u kojoj ovaj dio svijeta gnjije, zahvaljujemo Vam na ukupnoj suradnji i svim Vam srcem želim uspjeh u budućemu radu”, stoji na kraju prioćenja Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d. Mostar.

U povodu blokade svih računa “Aluminija” d.d. Mostar, direktor te tvrtke Ivo Bradvica obratio se danas pismom i visokomu predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, predsjedniku FBiH Živku Budimiru, predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću te ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdalu Trhulju.

Pismo je odaslano i predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru financija u Vladi Republike Hrvatske Slavku Liniću te ministru gospodarstvaIvanu Vrdoljaku.

(www.bljesak.info)

14 komentara

 • A jadike ni jednom riječju ne reče tko mu to uradi. Samo nagadio naslov u kojem se spominje Herceg Bosna. Tko vam-nam ovo uradi??? Imaju li imana potpisnikaili je to jošjedan udar na Hrvate!!!?

 • Dosadili ste više s plašenjem i jadikovkama.
  Kad je kao nešto , onda obavještavate narod !
  Kad međusobno uzimate onda šutite !
  Bojim se da je i sada neka igra, svi imate putra na glavi , sram vas bilo ! ! !

 • Opet zastrašivanje.Recite korake koje ste poduzeli da ne dođe do propasti.Plaće su vam najveće u BiH,a tek otpremnine.Ko bi sad trebao platiti struju,narod kao i svaki put.

 • SMANJI PLAĆE I ODREDI NOVE MALO VEĆE OD PROSJEČNIH,SVOJE I UPRAVE NA 1500,VRATITE POLA ONOGA ŠTO JE OTUĐENO,I NE PLAŠITE DICU KUČIBABOM JER NIJE NAROD VIŠE LUD,TO KAD URADITE TAKO RADITE 24 MJESECA PA ĆEMO VIDITI REZULTAT.

 • Place su vec srezane, ukinut prijevoz, prepolovljen obrok, a sto se tice struje aluminij je jos 2007 godine planirao solarnu elektranu, 2009 trebala se poceti gradti i odjednom je odluceno da se to zabrani od strane FBIH i od tada se struja vrtoglavo penje, a zasto zapitajte se?

 • ma ne beri brigu bolje ćevan bit kad vas feal kupi za maale pare.tek češ onda vidit kako čete se udušit i od posla i od para,para .hahaha

 • da političko lijanovića maslo koje metu ima godina a sad banili u elektroprivredu i zoblju li zoblju, nego pobite tu gamad komunističku.!! di dođu tu trava ne niče!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.