Braća Mamić privedena na granici

Uskok je od suda zatražio da Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor

13:34 Brojnim novinarskim ekipama, koje su pristigle u Moravske Toplice pratiti razvoj situacije, braća Mamić pobjegla su kroz podzemnu garažu nešto prije 12 sati i otišli u Hrvatsku.

12:48 Braća Mamić privedena su na granici, potvrdio je upravo Dinamo u svom priopćenju!

– Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti.

Zaustavljeni su na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza naših kolega i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost – piše na klupskim web stranicama.

Podsjetimo, Mamići su prvo tvrdili da u Zagreb dolaze u nedjelju, zatim jučer (također putem klupskog priopćenja) najavili da se tijekom petka vraćaju u Zagreb, a novi obrat uslijedio je jučer poslijepodne kada je pred novinare u Sloveniji izašao Zdravko Mamić i rekao da ostaju na pripremama Dinama.

04.07.2015., Moravske Toplice, Slovenija - Brojnim novinarskim ekipama braca Mamic pobjegla su u Hrvatsku kroz podzemnu garazu nesto prije 12 sati. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
BROJNE NOVINARSKE EKIPE UZALUD SU ČEKALE BRAĆU MAMIĆ PRED HOTELOM Marko Jurinec/PIXSELL
04.07.2015., Moravske Toplice, Slovenija - Brojnim novinarskim ekipama braca Mamic pobjegla su u Hrvatsku kroz podzemnu garazu nesto prije 12 sati. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
MAMIĆI SU PROŠLI KROZ PODZEMNU GARAŽU I IZBJEGLI NOVINARE Marko Jurinec/PIXSELL

ZAGREB – Uskok je od Županijskog suda u Zagrebu zatražio da Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke te mogućnosti ili bojazni da ne ponove kazneno djelo.

Kao što je najavio Telegram, to se dogodilo jer braća Mamić u ovom trenutku nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, a protiv njih je pokrenuta istraga zbog milijunskih malverzacija.

Sud odlučuje i o zahtjevu Uskoka da izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović bude zadržan u istražnom zatvoru kako ne bi utjecao na svjedoke, ali i suokrivljenike, upravo Zdravka i Zorana Mamića. Upravo je u tijeku ročište na koje je doveden Vrbanović, a stigao je i njegov odvjetnik Darko Maržić dok branitelja braće Mamić, koji bio trebali biti nazočni, za sada nema.

Europski uhidbeni nalog ili Interpolova tjeralica

Prihvati li sud Uskokov prijedlog, za Zdravkom i Zoranom Mamićem će se raspisati europski uhidbeni nalog, a moguća je i interpolova tjeralica, navodi Hina.

Podsjetimo, Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru nakon što je u petak navečer ispitan u Uskoku koji ga zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom sumnjiči da je sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna.

Nijekao krivnju pred istražiteljima

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić kazao je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno s braćom Mamić Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Koliki je bio Vrbanovićev dio?

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićma navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Mamići ostaju u Sloveniji do nedjelje

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić u petak predvečer objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.

(www.telegram.hr)

4 komentara

Komentiraj: