Apple pokrenuo natječaj za novinare za novu “News” aplikaciju

Ugodno radno vrijeme nije neobično za Apple, većina njihovih natječaja za posao nudi oko 40 sati tjedno, iako je poznato da im direktori i inženjeri nemaju radnog vremena, posebno uoči lansiranja važnih proizvoda. Apple je najavio aplikaciju News s ciljem da iPhone i iPad postanu nova centrala za vijesti i ostali medijski sadržaj.

“Ovi urednici pomoći će korisnicima Newsa da pronađu najbolje i najkvalitetnije pokrivene velike događaje u vijestima, dok istovremeno upravljaju odabranim kategorijama na temelju profesionalne odabirima u svojim područjima.” stoji u oglasu. Nikakvih konkretnijih detalja o poslu nema. Traži se pet godina iskustva u novinskom uredu, diploma novinarstva i netko sa “snažnim razumijevanjem tehnologije iza digitalnih vijesti.”

Možda i trebamo biti nervozni zbog Appleove namjere da preuzme distribuciju medijskog sadržaja na internetu, a još više sada kad znamo da žele i proizvoditi taj sadržaj. Zasad nema puno dokaza da bi Apple News mogao biti nešto puno više od dobre dizajnirane aplikacije, poput Flipboarda. Među prvim partnerima su im Quatz, Vanity Fair, The New York Times i CNN.

Nekad glavne Appleove apliakcije za medije i knjige Newsstand i iBooks, izgubili su bitku s konkurencijom. Pokazalo se da thrid-party aplikacije potiču prodaju iPhonea barem koliko i Appleove a prodaja iPhonea je ključni izvor prihoda za Apple.

Zbog toga se potraga za urednicima za aplikaciju News tumači kao potraga za ljudima koji će naprosto slagati sadržaj drugih medija i plasirati ga na razne pozicije u aplikaciji umjesto da stvaraju originalne članke. Kad se tako pogleda, 40 sati tjedno rada je sasvim dovoljno.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: