Božić prvi put neradni dan u školama u Sarajevu, pobunila se Islamska zajednica

Božić je ove godine prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovine neradni dan u svim javnim školama na području Sarajevske županije, no ta je činjenica bila povod za reagiranje poglavarstva (Rijaseta) Islamske zajednice Bosne i Hercegovine uz tvrdnju kako se osnovce bošnjačke nacionalnosti u nekim školama navodno prisiljava na obilježavanje tog dana.

Odlukom ministra obrazovanja Sarajevske županije Damira Marjanovića, donesenom na početku školske godine, prvi je put u školskom kalendaru 25. prosinca definiran kao neradni dan, a određeno je i da će neradni dani u sljedećoj kalendarskoj godini biti Uskrs ili Vaskrs.

Dosad su za škole u Sarajevskoj županiji neradni dani u vrijeme vjerskih blagdana bili isključivo oni koji su padali u vrijeme bajramskih blagdana.

Roditelji se bune

Rijaset Islamske zajednice BiH objavio je na Badnji dan priopćenje u kojemu stoji kako su proteklih dana primili pritužbe “više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola” zbog “nesvakidašnjega i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika u povodu obilježavanja božićnih blagdana u školama”.

Roditelji na koje se pozivaju u Islamskoj zajednici BiH navode kako neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke naravi, te kako se to zbiva u razredima u kojima gotovo da i nema učenika katolika.

Islamska zajednica tim je povodom izrazila zabrinutost “nastojanjima nekih prosvjetnih radnika da se u programe obilježavanja božićnih blagdana” uključuju učenici koji su drukčije vjerski opredijeljeni.

Islamska zajednica o “narušavanju prava na slobodu vjere”

Iz Islamske zajednice dalje navode kako je to za njih “narušavanje prava na slobodu vjere” pa od vlasti očekuju da reagiraju “mudrim i jasnim instrukcijama… u smislu dosljednog poštovanja vjerskih prava i sloboda svakog učenika” bez obzira na to kako je opredijeljen ili kojem uvjerenju pripadao.

U Bosni i Hercegovini nikada nije donesen zakon kojim bi se reguliralo obilježavanje vjerskih blagdana pa se to pitanje uglavnom rješava na nižim razinama vlasti, a po pravilu se svetkuju blagdani u skladu s tradicijom naroda koji je u većini u nekom dijelu zemlje.

Pripadnicima nacionalnih i vjerskih zajednica koje su u manjini tek se tolerira pravo na odsutnost tijekom njihovih vjerskih blagdana. (Agencije)

(www.jabuka.tv)


Nema komentara

  • ONDA NEKA IDU GDJE IM TO NECE SMETATI.ONI UVIJEK MORAJU NESTO POSEBNO I NASTRANU DA RADE:SVIM KATOLICIMA I LJUDIMA DOBRE VOLJE SRETAN I CESTIT BOZIC!

    • A da zatvorimo ovdje skolu za Bajram, sta bi ljudi rekli, kakve bi bile reakcije pojedinih? Ne budi licemjer. Ili postovati svacije, ili nikako, polovicno ne moze.

  • Prvi put u povijesti je Božić proglašen radnim danom od strane jedne sarajevske banke koja djeluje i na područjima na kojima je hrvatska većina. Nitko ne postavlja nikakva pitanja. Zašto?

  • Ovo je najbolje da bude uredjeno kako je do sad bilo uredjeno, gdje je netko vecina neradni su blagdani na te datume, a pripadnici drugih naroda, manjina imaju pravo da izbivaju iz skole, posla, fakulteta za to vrijeme. Normalno, prirodno i ljudski. Ili to ili da je svima neradno za sve blagdane, ali to ne vjerujem da ce ikada moci proci. Mada, ne budite licemjeri, sto se tice ovog zadnjeg, garantiram da bi opca pobuna nastala da se slucajno zatvori skola u Širokom Brijegu ili tako nesto na pravoslavni Bozic ili na Bajram, prema tome, podjimo od sebe dragi sugradjani!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.