Božić: Običaji se promijenili, a važnost blagdana ostala ista

Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas slave Božić, dan kada se rodio Isus Krist. Riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana i označava dan kad se rodio mali Bog − Isus.

Proslava Božića počinje misom polnoćkom večer prije, a nastavlja se odlaskom na jutarnju misu. Nakon mise slijedi obiteljski ručak na kojemu se degustiraju jela koja se tradicionalno spremaju za ovaj blagdan.

Dok traje blagdanski ručak upaljene su svijeće, koje se nakon ručka gase s kruhom koji je umočen u vino. Za ručak se blaguju najčešće jela poput juhe, sarme, pečenja, a kasnije se svi zaslade kolačima poput šapa, breskvica i oblatni. Nakon ručka slijedi čestitanje i pjevanje tradicionalnih božićnih pjesama, piše Bljesak.info

Nekada se kruh umočen u vino davao ovci koju bi čobanica dovela. Tada bi domaćin, ali i ostali prisutni kitili ovcu novcem, koji bi otišao u ruke čobnici. Uz Božić se također vezalo vjerovanje da ako pada kiša na taj dan da će dobro roditi sve što se okopa motikom.

Također, nekada se biralo tko će prvi ili otići u tuđu kuću čestitati Božić. Ta osoba se zvala polaznik i gledalo se da to bude vrijedna osoba, jer kakva osoba dođe na vrata takva će godina biti. Kada bi polaznik dolazio na vrata dozivao bi domaćina koji bi ga pozvao da uđe u kuću. Polaznik bi uzimao u džep žito, a kada bi ušao u kuću ukućani bi ga posipali žitom, te ga nakon toga počastili.

Ovo su samo neki od običaja koji su gotovo isčeznuli. Očuvanje tradicionalnih običaja jedna je od misija HKUD Hutovo iz sela Hutovo koje se nalazi u općini Neum.

HKUD Hutovo je u suradnji s HTV-om snimilo dokumentarac Božić u Hutovu koji je prikazan na HTV-u 1 na sam Božić. Kasnije su stare božićne običaje njihovog kraja prikazali u Neumu pred mnogobrojnom publikom.

”Danas se štošta promijenilo, običaji se zaboravljaju. Ako provedeš anketu među neumskom mladeži vjerujem da mnogi ne bi znali ni što je gobinjanje, zašto se lože badnjaci i slično. Nažalost, mladi danas Božić dočekuju na partyma po raznim kafićima, zaboravljajući tradicionalne vrijednosti. To je zapravo i cilj HKUD Hutova, izvući mladež iz kafića i potaknuti ih na druženje kroz pjesmu i ples i očuvanje običaja. Mislim da smo s obzirom na brojnost naših članova u tome i uspjeli”, rekao je Boško Mustapić voditelj HKUD Hutovo za Bljesak.info.

Pozitivno je što postoje mladi koji su svjesni važnosti očuvanja tradicije proslave Božića. Mladi kojima je bitna kultura, ljudska bliskost i običaji ulijevaju nadu da Božić neće postati komercijalni blagdan koji se veže uz poklone i potrošnju, nego blagdan kad vjernici postaju bogati duhom i vjerom u Boga.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.