Botox se u BiH nabavlja "na crno", a ubrizgavaju ga "priučene osobe" | Jabuka.tv

Botox se u BiH nabavlja “na crno”, a ubrizgavaju ga “priučene osobe”

Ideal ljepote drastično se mijenjao tijekom povijesti.

Savršen tip tijela bio je mnogo drukčiji za vrijeme renesanse nego što je danas.

Dakle, percepcija ljepote je promjenjiva, ali ono što se uspjelo zadržati i ostati isto sve do danas jest činjenica da žene uvijek žele doseći savršeno tijelo, ne razmišljajući pritom o eventualnim posljedicama, piše Večernji list BiH.

Ponuda “na crno”

Ljudima se manipulira kroz različite medije preko kojih se lukavo teži predstaviti ljepotu kao nešto nedostižno i teško ostvarivo.

Upravo zbog toga nimalo ne čudi što žene danas često nisu zadovoljne svojim izgledom i što imaju očekivanja o tome kako bi trebale izgledati, a ona u većoj mjeri nisu realistična.

Smetaju im bore, spušteni kapci, tanke usne …

Mladalački i njegovan izgled postao je imperativ!

Smetaju vam bore oko očiju? Ništa za to, naručite preko oglasa “porciju’ Botoxa i problem riješen!”, ovako bi, naravno, da je legalno, izgledala reklama za narudžbu svjetski poznatog lijeka koji se koristi u estetskoj kirurgiji, a koji se u BiH može nabaviti i na “crnom tržištu”.

Na najvećem bh. internet oglasniku nude se ampule lijeka koji se koristi za pomlađivanje lica za 280 KM. Logičnim slijedom, ako ima ponude, ima i potražnje.

Činjenica da se botox prodaje “na crno”, dokaz je da u BiH postoje i oni koji na isti način, bez zakonitog certifikata i znanja, vrše ubrizgavanje tvari u organizam i cjelokupan liječnički tretman.

Upućeni tvrde kako svaki veći grad u BiH ima “osobe” koje za nižu cijenu, ali uz veliki rizik po zdravlje, obavljaju tretmane botoxom.

Obično su to osobe koje imaju neko zdravstveno iskustvo ili su iz te branše, ali ima i potpuno priučenih. Stvar je opasna po zdravlje jednako kao što je i prodaja lijekova preko oglasa.

Botox je vrlo privlačan ženama, ali i liječnicima. Jedni žele ukloniti bore, a drugi zaraditi. Marketing je učinio svoje, svi vjeruju da je botulinski otrov čudotvoran i da nema opasnosti ako ga unosi stručna osoba. Međutim, postoje istraživanja koja navode da botox nije čudotvoran, kao i da nije sto posto siguran, kaže dermatolog Antonino Di Pietro, autor knjige “Botulin Free”, navodeći da nije istina da se botulin zadržava samo na mjestu aplikacije.

Studije su pokazale da otrov može završiti u udaljenim organima.

Treba stručno rukovati

Stručnjaci navode i da se bilježe incidenti kad je loše apliciran botox uzrokovao zamrznuto, ukočeno lice koje podsjeća na robota jer je gotovo onemogućena bilo kakva mimika lica.

Pojavljuje se i asimetrija obrva, spuštanje kapaka i obrva, pa na kraju izgledate puno starije nego prije tretmana.

Zabilježena je i asimetrija lica. No, tvornica koja ga proizvodi, kao i liječnici koji ga primjenjuju, kažu da je botox sasvim siguran, ali samo u rukama educiranih stručnjaka. Tim otrovom, kažu, treba znati rukovati.

Botox je dijelom došao na loš glas zbog nestručnih aplikacija.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Šta se čudite, pa evo u Širokom žene pomanitale za silikonom, ima ih kolko ti Bog želi da su povećale usne ili se peglaju oko očiju. Pečmu sa jednom injekcijom pa onda svakih pola godine na još, još i još. dok se skroz ne izobliče. A Mostarke da i ne spominjem, dole se u Konzumu prodaje botox, sise, silikoni. Instagram im pojeo ono malo pameti, od jednom sve blogerice, infuencerice pizde materine, a do jučer ogrćale krumpire

Komentiraj: