Bošnjak: Moramo izgraditi državu iz koje mladi neće odlaziti

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak ističe da će u ispunjenju zadataka koji nas čekaju na putu postizanja punopravnog članstva u Europskoj uniji, biti potrebna koordinacija na aktivnostima koje doprinose usuglašavanju obrazovnog sustava sa tržištem rada kao i sa Europskim obrazovnim prostorom.

Ovo je veliki izazov s obzirom na rascjepkani obrazovni sustav, kao i zahtjeve koje Europska komisija svakodnevno stavlja pred nas. Pametna specijalizacija i rad na kreiranju strategije pametne specijalizacije u BiH izravno doprinose približavanju EU standardima. Inkluzivnost u obrazovanju, jačanje mehanizama za zaštitu ljudskih prava u obrazovnom sustavu, reguliranje profesija, stvaranje uvjeta za internacionalna testiranja učenika u BiH, koja su nažalost u malom zastoju, su aktivnosti na koje treba biti usmjerena posebna pozornost u narednom razdoblju, kaže ministrica u razgovoru za Fenu.

U prvom intervjuu nakon stupanja na dužnost Bošnjak naglašava da se europski put Bosne i Hercegovine nalazi u svim programskim dokumentima i smjernicama rada svih razina vlasti, pa tako i Ministarstva civilnih poslova. Uloga Ministarstva je, dodaje, veoma važna u pogledu koordinirajuće nadležnosti s ciljem ispunjavanja zadataka koji bi BiH od nedavno dobivenog kandidacijskog statusa što prije doveo u pregovaračku poziciju s EU. Na nama je, poručuje ministrica, da pokažemo da ne samo da zaslužujemo biti kandidat za članstvo u Europskoj uniji, već da smo dio europske obitelji.

Govoreći o zakonodavstvu EU moramo biti svjesni da u ovom segmentu treba uložiti mnogo napora kako bi se zadovoljili kriteriji koji približavaju BiH Europskoj uniji. Počev od usuglašavanja županijskih zakona o visokom obrazovanju s EU standardima, do zakona koji se odnose na socijalnu politiku, kulturu, obrazovanje, mlade. Da bi to napravili, potrebna nam je suradnja entiteta i županija, kao i Brčko distrikta jer samo temeljem postignutog konsenzusa, zajedno možemo realizirati uvjete koji su postavljeni pred nas, ističe Bošnjak.

Ministarstvo civilnih poslova je veliko i razgranato ministarstvo. Izravno je nadležno za poslove državljanstava, osobne i putne isprave, te razminiranje, a u oblastima zdravstva, znanosti i kulture, obrazovanja, rada i zapošljavanja, sporta, geodezije i meteorologije – Ministarstvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu između dva entiteta i Brčko distrikta, odnosno u određenim oblastima između entiteta Republika Srpska i županija Federacije BiH, te Brčko distrikta. Svaka od ovih oblasti sa sobom nosi različite prioritete.

Već smo počeli s konkretnim aktivnostima u oblasti zdravstva koje će izravno pomoći jačanju zdravstvenog sustava u BiH. Također, svjesni smo izazova u oblasti obrazovanja i potrebi usklađivanja obrazovne politike s tržištem rada, te općenito stvaranja uvjeta za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja na svim razinama. Potrebno je što prije pokrenuti procedure usvajanja strateških dokumenata iz nadležnosti ministarstva, čije usvajanje će otvoriti nove perspektive te pristup raznim resursima i mogućnostima, kaže ministrica Bošnjak.

Najavljuje skoro potpisivanje sporazuma s Mađarskom koji se odnosi na stipendiranje studenata iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati u Mađarskoj. Tu su i razni drugi sporazumi i oblici suradnje koji se odnose na znanost, istraživanje, obrazovanje, kulturu, sport koji stvaraju osnovne pretpostavke za napredak i razmjenu iskustava.

Imajući u vidu veoma značajnu ulogu UNESCO-a u Bosni i Hercegovini nastojat će, kaže, što prije uputiti prijedlog za imenovanje Povjerenstva za UNESCO koje će pomoći u jačanju suradnje među narodima u područjima obrazovanja, znanosti i kulture.

Nakon nedavnog razgovora s veleposlanikom Johannom Sattlerom najavljeno je da će posebna pažnja ovog ministarstva biti posvećena oblasti zdravstva i nastavku realizacije milijunskih projekata koji će doprinijeti jačanju zdravstvenog sektora u BiH. Govoreći o tomu ministrica Bošnjak navodi da je oblast zdravstva specifična i zahtjevna oblast u što smo se uvjerili za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, pandemije koja nam je pokazala ranjivost zdravstvenog sustava i potrebu za jačanjem kapaciteta za učinkovit odgovor na eventualne prekogranične prijetnje zdravlju.

Trenutno smo počeli aktivnosti na projektu “EU potpora za reformu sektora zdravlja” čija je vrijednost 10 milijuna eura s planiranom implementacijom u iduće tri godine. Uz institucije iz Bosne i Hercegovine, partneri na implementaciji su Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Svjetska banka. Cilj projekta je doprinijeti osnaživanju zdravstvenih sustava u BiH temeljenih na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a koji će biti sposobni za napredak u postizanju univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom u BiH. Također, uvažavajući preporuke Delegacije Europske unije u BiH, pokrenuli smo proceduru pristupanja “Programu za zdravlje” (EU4Helth).

Radi se o novom programu EU iz oblasti zdravstva koji ima proračun vrijedan više od 5,3 milijarde eura namijenjen sustavima EU da postanu jači, otporniji i pristupačniji što će pridonijeti suočavanju s dugoročnim zdravstvenim izazovima . Program identificira četiri ključna cilja koja se odnose na poboljšanje i promicanje zdravlja, zaštitu ljudi, osiguranje dostupnosti i cjenovne pristupačnosti lijekova i medicinskih proizvoda kao i jačanje zdravstvenih sustava, pojašnjava Bošnjak.

Kada je u pitanju njeno imenovanje, ministrica Bošnjak kaže da to za dio javnosti možda i jeste bilo iznenađenje, u političkom kontekstu, jer je njena karijera do prihvaćanja funkcije ministrice civilnih poslova bila vezana za ekonomiju, odnosno bankarstvo.

Prihvatila sam ukazano povjerenje i stavila se na raspolaganje da služim svojoj državi – Bosni i Hercegovini, na profesionalan, transparentan i pošten način. Svakome tko voli svoju zemlju, obnašati tako visoku funkciju, kao što je funkcija ministra u Vijeću ministara BiH, neupitno predstavlja veliku čast, ali i nosi enormnu odgovornost prema državi i svima koji u njoj žive. Želim zahvaliti i svojim prethodnicima na onom što su učinili do sada ali cijenim da u idućem razdoblju možemo napraviti još iskorak više, posebno sada kad je BiH dobila kandidacijski status.

Mogu samo obećati da ću svoj posao obavljati odgovorno i profesionalno na dobrobit svih u BiH, jer držim da samo tako možemo izgraditi poželjno društvo i zemlju iz koje mladi neće odlaziti. Bojim se da je ovo zadnja prilika da se BiH pokrene u jednom novom europskom pravcu. Nama je mjesto u Europi i mi tamo pripadamo. Osobno ću sa svoje strane i sa svojim suradnicima, ali vjerujem i sa svim kolegama u Vijeću ministara, svojski raditi da to i ostvarimo. Jer evidentno je da postoji jedna nova energija i da vlada jedno pozitivno ozračje i već se vide prvi pozitivni pomaci, kaže ministrica.

Odgovarajući na pitanja o potencijalnim “opasnostima” u svom ministarskom radu, ona kaže da se stvaranjem ambijenta dobre volje, razumijevanja i uvažavanja se otklanjaju potencijalne opasnosti.

Kako ovo ministarstvo ima, prije svega, koordinirajuću ulogu za koju je veoma važno umijeće dogovaranja i pregovaranja, konsenzusa i suglasnosti, energiju treba usmjeriti na kvalitetnu suradnju sa entitetima, županijama i Distriktom. Uvjerena sam da ćemo na taj način postići najbolje rezultate. Ne smijemo zaboraviti da je u BiH jedini put za ostvarivanje bilo kojeg rezultata uključivost, uvažavanje i jednakopravnost.

Kada taj put primijenite na bilo koje Ministarstvo u Bosni i Hercegovini , pa tako i na Ministarstvo civilnih poslova, vjerujem da je rezultat neminovan. I na kraju želim vjerovati da će suradnja u Vijeću ministara sa kolegama iz drugih resora biti konstruktivna i okrenuta samo jednom cilju: dobrobiti za sve stanovnike BiH, kazala je u intervjuu za Fenu ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

(www.jabuka.tv | Foto: Amer Kajmović)

23 komentara

 • Osnovni preduvjet bi bio da u startu napunite zatvore. Iisključivo političarima i državnim službenicima. I namještenicima, da se ne bi osjetili uvrijeđenima

 • Kako bi bilo Ministrice da se svi uhvate rada a ne gledati kako lakse prezivjeti pa put u Njemacku tamp se radi spa and I jede a ovdje se Zivi Sirokobrijezanka??????

 • Pametna, školovana i mlada ministrica. Ima sve vrline za učiniti nešto ali u nekoj drugoj državi. Nama ni Bog ne može pomoći ako se ovo ne podijeli na tri dijela i nekakav minimalni vanjski okvir imati. Sve drugo je prisipanje iz šupljeg u prazno. Tkzv. Silom sklepana država od Turaka, nikada ne može naprijed.

 • Zašto ne promijenite poruku drugačijeg sadržaja. Ovu već slušamo stalno od rata pa na ovamo.
  Zar vi vjerujete da vam mi imalo vjerujemo. Ko je jamio jamio nek ostaje ovdje i nek uživa u blagodatima što je jamio do kraja života. Mladi kome je dobro i ko ima živaca slušati ovakve viceve nek ostaju ovdje.

 • nemojte vi nama otimati ne trebate davati više ste nas uj… za ovi trideset godina nego oni stari pokvarenjaci žali bože što sam gnjio po terenu da mogu uveriguzi uživat

 • tribamo prvo poceti uredivati nas grad i poceti sa onima koji ga vode
  Miro je super di se got pojavi dobro se jede i pije a i u Crkvi je u prvim redovima
  Meni su vise sumnjivi oni iz porezne i katastra i urbanistickog
  sumnjivi su mi jer se ne pojavljuju u javnosti nego samo kad moraju
  nemaju velike place ali im standard odudara od tih placa a i vozni park a i nekretnine
  nesto mi to sve sumnjivo

 • A šta će, mora nešto reći, da ne bude nije se nikad oglasila. Znamo svi da to što priča može mačku o rep. Svi gledaju samo svoje interese.

 • Oni sa laznim diplomama vec odavno rade u Njemackoj. Kako ono ide crni humor vic; vise je dosada ubilo Njemaca ovo nase lazno medicinsko osoblje, nego sto su partizani u cijelom Drugom sv.ratu.

 • Pozdrav braćo Hrvati, prije se nismo dijelili ni na Muslimane ni Katolike a kamoli na politička načela… ako želimo mir i dostojanstvo na ovim prostorima onda moramo vratiti našu Nezavisnu Državu te procesuirati sve komunističke zločine i demagogiju koju nam rade od 90ih… Hrvatski narod živi u zabludi i podjeli. Braćo Katolici i Braćo Muslimani dok se ne ujedinimo ponovo te otjeramo šoviniste s vlasti, narod će nastojat da biježi s ovih prostora!!!

 • Sto ste dosada, 25 godina, uradili da ostanu?. Jos ovu mlades tkoja ostade genetski manipulirali, protiv nevidenog neprijatelja. Vidim bez staklene kugle ne daleku buducnost, mozda ovaku: politicke ljencine zapadni gospodara ce morati sami kopat i orat da prezive, jer BiH sva prazna bez mladezi.

 • A šta ćeš, vama ni doktorica znanosti ništa ne zna. Možda uzmemo na kraju kako bi bilo po vašem nekoga sa osam razreda osnovne škole. Možda tada budete razumjeli što sve ministar/ministrica/ predsjednik mora znati raditi. Ne budite smiješni. Domet vam je imati mobitel i pisati poruke mržnje prema svemu i svačemu iako pojma nemate o ničemu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.