Bošnjački logoraši najavili tužbu protiv Hrvatske zbog logora u Herceg-Bosni

Nakon što je Crna Gora, po osnovu pravomoćnih presuda više osnovnih sudova, isplatila 1,43 milijuna eura logorašima iz Republike Hrvatske koji su bili nezakonito zatvoreni u zatvoru Morinj, aktualiziralo se pitanje najavljenih tužbi bošnjačkih logoraša s područja nekadašnje Herceg-Bosne prema Republici Hrvatskoj.

Udruge bošnjačkih logoraša, pozivajući se na presudu “Prlić i ostali”, ne namjeravaju odustati od tužbi prema Hrvatskoj. To bi za susjednu Republiku Hrvatsku moglo značiti milijune eura isplaćene odštete, piše Dnevni list.

Mešković: Nagodba sa Hrvatskom bilo bi najbolje rješenje

Konkretno, tužbeni zahtjevi još nisu podneseni jer je u tijeku prikupljanje materijalnih dokaza i tehničke pripreme. Također, još uvijek se nismo odlučili o pravnim zastupnicima odvjetnicima koji će voditi postupak, a očekujemo i da se po ovom pitanju uključe institucije BiH. Sljedeći mjesec imamo sastanak s nekim odvjetnicima iz SAD-a koji su vodili postupak protiv Radovana Karadžića pred haškim sudom, a koji smatraju da ima osnovanih temelja za pokretanjem tužbi, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH.

On tvrdi kako je 42.000 Bošnjaka bilo zatvoreno na području nekadašnje Herceg-Bosne te da mnogi od njih danas nisu među živima te da je pitanje hoće li tužbe podizati članovi njihovih obitelji.

Hrvatska je do sada odbacivala bilo kakvu odgovornost, ali mi ne želimo etiketirati Hrvatsku, danas kao demokratsku državu članicu EU-a i državu našeg susjeda, ali želimo satisfakciju ljudima koji su bili žrtve neke prošle politike u Hrvatskoj, a što je presuđeno i u Haagu u procesu “Prlić i ostali”. Ono što je bilo ne možemo popraviti, ali možemo doprinijeti da se više nikada ne dogodi i dati priznanje žrtvama. Osobno mislim da bi nagodba bila dobro rješenje, dok bi najbolje rješenje bilo osnivanje međunarodnog Fonda za reparaciju u koji bi bili uključene BiH, Crna Gora, Srbija i Hrvatska kao i međunarodna zajednica, smatra Mešković.

Što se tiče tužbi za odštetu od Republike Srbije on kaže da je tu stanje puno gore jer je ta država već krajem 90-tih godina odbila bilo kakvu mogućnost reparacije.

Otišli su naši prijedlozi za nagodbu i nitko ne treba amnestirati ulogu Srbije u agresiji, a to je na svojoj koži osjetila i naš susjed Republika Hrvatska. Crna Gora pošteno je postupila i trebali bi svi biti odgovorni, zaključuje predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković.

S obzirom da se dan u logoru/zatvoru, prema njegovim riječima, vrednuje 100 eura, ostaje samo nagađati o kojim odštetnim iznosima je riječ.

Zelenika: Tuže Hrvatsku nakon što ih je odbila BiH, to je obično politikantstvo

Međutim, kada je u pitanju BiH, odnosno, kada je u pitanju odšteta hrvatskim logorašima, tu je čak najlošije stanje.

Karlo Marić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata, u odsustvu iz BiH zbog liječenja, kratko je odgovorio za Dnevni list.

Sve je propalo. I tužbeni zahtjevi hrvatskih i bošnjačkih logoraša prema BiH. Ustavni sud je odbio tužbe. Crna Gora je zaista ispala korektna, rekao je Marić.

Međutim, bivši, dugogodišnji predsjednik ove Udruge, Mirko Zelenika je pojasnio kako su hrvatski logoraši, njih od 2.000 do 3.000, vlastitim sredstvima podigli tužbu protiv BiH 2008. godine, nakon što su to isto učinili bošnjački logoraši godinu kasnije i zahvaljujući proračunskim sredstvima.

Došlo je i do Ustavnog suda koji je 2015. godine odbacio tužbe i hrvatskih i bošnjačkih logoraša, uz zaključak da su naši zahtjevi preveliki i da bi to ugrozilo makroekonomsku sigurnost države i da smo zakasnili i to je nevjerojatan odgovor. Moram priznati da sam od svoje Udruge očekivao reakcije na ovu presudu, čak i organiziranje stručnih konferencija po ovom pitanju, ali na kraju nije bilo ništa. Na žalost, ovakve odluke nam se događaju jer u tužiteljstvima i sudovima još uvijek sjede oni koji su nekada bili odgovorni za logore i zločine, smatra ovaj bivši logoraš koji je u nekoliko predmeta i svjedočio u Haagu o torturama koje su prolazili Hrvati u BiH.

Zelenika je također i razočaran, kako je kazao, nezainteresiranošću hrvatskih političara za ovo pitanje, a zahtjeve za reparacijom od Hrvatske bošnjačkih logoraša naziva čistim politikantstvom.

Hrvati godinama imaju svoje ministre u pravosuđu, imaju svoje zastupnike koji šute na riječi bošnjačkih zastupnika da Armija nije imala logore. Nisu postigli valorizaciju žrtve hrvatskog čovjeka. Takvo ponašanje i stav je nedopustiv ponajviše i zbog činjenice postojanja 331 logora Armije i 200 logora Vojske RS-a. Kroz bošnjačke logore prošlo je 14.444 Hrvata, a srpske 10.000 i to je činjenica pred kojom ne smiju šutjeti. A što se tiče tužbe protiv Hrvatske, to je čisto politikantstvo jer ne tuži se država na čijem području su logori bili, zaključuje Zelenika.

Nobilo: Presuda “Prlić i ostali” tereti Hrvatsku

Podsjetimo, svojedobno je hrvatski odvjetnik Anto Nobilo razgovarao sa predstavnicima Saveza logoraša u BiH te ustvrdio kako postoje osnove za aktivnosti u svezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama po osnovu pravomoćne presude izrečene u Haškom tribunalu u predmetu ‘”Jadranko Prlić i drugi”.

Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv Republike Hrvatske zahvaljujući presudi Haškog Tribunala u slučaju “Prlić i drugi” u kojem su Franjo Tuđman kao tadašnji predsjednik države, Janko Bobetko kao načelnik glavnog stožera i Gojko Šušak kao ministar obrane, opisani u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori u Herceg-Bosni gdje su nezakonito zatvarani civili s kojima se nečovječno postupalo, jasno se pozicionirao Nobilo.

On je rekao da svi navedeni nisu presuđeni jer su u međuvremenu preminuli, ali je naveo i da je iz presude Haškog Tribunala apsolutno jasno da su oni sudjelovali u izvršenju svih tih kaznenih djela i da su odgovorni.

Kako država odgovara za djela koja njeni dužnosnici pričine po zakonima koji vrijede u Republici Hrvatskoj, smatram da se učinkovito može podnijeti tužba i ishoditi odšteta, ocijenio je Nobilo.

Teško je predvidjeti ishod ove problematike koja će, ukoliko se podnesu tužbe, značajno opteretiti odnose dvije susjedne zemlje.

No, ono što je za sada potpuno jasno je da će susjedna Srbija teško isplatiti odštete, a BiH pogotovu zbog već poznate presude Ustavnog suda, te da ostaje Hrvatska kao dežurni Pedro. No, na kraj svega, ispaštaju žrtve, ma koje nacionalnosti one bile, pri čemu se ne utvrđuje prava istina o ratnim zbivanjima u BiH.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Pa zar je to uopce problem?Neka Republika Hrvatska BiH ispiruci racun za sve bosnjacke izbjeglice koje je dzabe hranila!Njih nije bilo 42tis vec 10 puta toliko.Evo ako uzmemo po tim pravilima da su u logoru bili izgladnjivani ona ce RH biti u plusu jer su bosnjaci imali dorucak rucak veceru sav komfor tel spavanje pranje posteljine itd itd pa da vidimo tko ce biti u plusu.Idi sugo bosnjacka pokri se i suti
  toje hvala RH sto vas je primila kad su vas Srbi protjerali!

  8
  3
 • Tko ih predtavlja , zastupa pred Sudom. Ante Nobilo, ha, ha, ha. Glavni svjedok za agresiju Stipe Mesic bivsi presjednik u dva mandata RH- ke…Jako zanimljivo….

  5
  2
 • Podanicka politika hrvata, politicara u RH- oj i BiH – ni je dovela do ovoga i presuda Sestorci i drugima pripadnicima HVO- ne…Neka ih tuze i trebaju sve naplatiti i ono sto su im smjestili 509 000 izbjeglih i sto su im dali 40 000 putovnica itd…

  2
  1
 • Tako i treba kad svatko tko pozeli ima hr putovnicu.Mujo Haso Fata iz bih a hr putovnica.A ja 90 i neke moro i od sukundjeda krsni list vadit i dokazati da je hr.Tuzna nas sudbino.100e dan zatvora.opaa.200e dan u izbjeglistvu po jadranskoj obali.Sramite se bosnjaci svonih postupaka.Gdje su vasi logori i tko ce od vas traziti odstetu?Mene na vlast-svi bi vi izgubili hr dokumente i ne bi ni jedan plakno guzu na hr obali pa makar sad na ovaj nom svi palcevi bili na dolje?

  8
  3
  • Hahaha, kad su Ćiro Grubišić i njegov izdajnički klan izdavao putovnice svakakvoj muslimanskoj i četničkoj bagri. Nešto za lovu, nešto “na lipe oči”. Čak i dokazani neprijatelji Hrvata i Hrvatske kao Legija, Silajdžić, Bakir i efendija Cerić imaju putovnice.

 • prvi komentar je jasan, ispostaviti račun za primljene izbjeglice i to po trenutnim cijenama!
  samo bih nadodao; što rade naši veliki hrvati u tom parlamentu tzv države BiH kada su ovakve stvari u pitanju? hoće li tražiti naše glasove?

  6
  2
 • Ovo je necije husacko maslo,neki komunisticki odvjetnika,koji se nemogu pomirit da juge vise nema,pa sad ajmo tuzbe da oni imaju koga zastupat,tako zaradjivat

  2
  1
 • Ovo se ne moze prepisivati oojedincima… Ako su pojedinci zasto se onda netko ne pozove na kaznenu odgovornost. Oni koji su bespravno dilali dokumente sa oznakom drzavne tajnosti, oni koji su RH- ku u Hrvatskom saboru prije presude nazivali agresorom na BiH- nu itd. Ocito su to skupine mocnika koji vladaju i danas RH- kom a ne pojedinci… Ova gamadi ako ne znaju postivati i cjeniti krvlju stvorenu i obranjenu RH- ku ne trebaju je niti imati. Ljudi na drzavnom proracunu a rade protiv nje i ruse je. Zamisli te jednog Amerikanca, Izraelca da ovo ucine u svojoj domovini, Rusa ovakvu veleizdaju i potkopavanje stetu svojoj domovini. Sto bi se sa njima desilo…!

 • Nobilo je dobacio Artukoviću na sudu ” ti nikad neces dozivjet drzavu Hrvatsku” , Andrija mu odgovori ” ja neću ali ti hoces” i bio je upravu , a ovaj Nobilo mrzi sve Hrvatsko , HRHB je unesana u feferaciju i na teritoriju BiH , kako djela koja su pcinjena u BiH da odgovara Hrvatska , oni mogu tužiti jedino BiH

  4
  1
 • Trebali bi Hrvati tužiti razbojničku državu BiH koja je tisuće vojnika i civila Hrvata držala u 341 – om logoru takozvane “armije bih”..

 • Ma nisu bosnjaci imali logore😧😧😧oni su zrtve hahaha.Koji su to pokvrenjaci,to nitko ne zna.Samo ono zrtve a sto klali i mucili nitko nista.Ma ispostavi im racun da ga ni krmak Erdogan ne moze platiti!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.