Bošnjaci se preusmjeravaju da glasuju za Mostar i Srebrenicu

Jednako kako su hrvatske stranke načelno započele razgovore oko zajedničkog nastupa na predstojećim općinskim izborima u Bosni i Hercegovini, tako su i bošnjačke otišle još korak dalje u dogovoru o zajedničkim kandidatima, koaliranju, preregistriranju birača iz pojedinih sredina te ponavljanju federalnog koncepta vlasti koji bi isključio većinsku hrvatsku političku volju čak i u sredinama gdje je ovaj narod u većini.

Privatni Hrvati

Prema informacijama iz krugova bliskih nekolicini bošnjačkih stranaka među kojima su SDA i SDP, načelno je zamišljeno da se ovaj koncept primijeni u Mostaru i dijelu hercegovačkih općina, sredinama u središnjoj Bosni ali i Srebrenici. Po navodima naših sugovornika posve je jasno da će se izbori u Srebrenici i Mostaru odvijati po novim propisima koje po sadašnjem odnosu snaga ne odgovara bošnjačkoj strani. Zbog toga su osigurana financijska sredstva iz federalnih i pojedinih županijskih fondova kako bi se stimuliralo povećano zanimanje za prijavu u Mostaru, odnosno Srebrenici. Po podacima o izdavanju osobnih iskaznica na području grada Mostara, iako neznatno osjetno, više se osobnih iskaznica u postotku izdaje u uvjetno rečeno većinskom bošnjačkom dijelu grada nego hrvatskom iako je broj stanovnika na zapadnoj strani u odnosu na istočnu obalu Neretve značajno veći. Procjenjuje se da se čak radi o 30 posto više stanovnika, a da se istodobno veći broj osoba prijavljuje u većinskom bošnjačkom dijelu. Stimulacije se usmjeravaju fondovima za povratak, obnovu i zapošljavanje.

Status žrtve

Jednako je stanje u Srebrenici. Naime, u Srebrenici na ovim izborima neće vrijediti pravila koja su bila na snazi 2008. godine kada su praktično svi Srebreničani neovisno o tome gdje trenutačno žive mogli glasovati za tamošnje općinsko vijeće i načelnika općine a sve to pravdalo se genocidom koji je počinjen za vrijeme rata u ovoj općini.

Zbog toga su Bošnjaci na posljednjim izborima dobili načelnika općine i većinu u vijeću što ne odgovara sadašnjem brojeu prijavljenih. Ista je situacija u Mostaru gdje bošnjačke stranke imaju ili biraju više vijećnika nego hrvatske samo zahvaljujući naknadnim odredbama mostarskog Statuta koje je nedavno i formalno poništio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.