Bošnjaci istiskuju Hrvate iz federalnih policijskih struktura

Opasan presedan dogodio se na jučerašnjoj redovitoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Na inicijativu ministara SDA, uz potporu većine ministara SBB-a, s dnevnog reda skinuto je izvješće Neovisnog odbora Parlamenta Federacije BiH o provedenom javnom natječaju za imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije, piše Večernji list BiH.

Nove zavrzlame

Nakon što je probijen zakonski rok od mjesec dana, spomenuto izvješće s popisom najuspješnijih kandidata na čelu sa Zoranom Galićem, aktualnim ravnateljem Granične policije BiH, te Milanom Galićem, policijskim ravnateljem Zapadnohercegovčke županije, konačno se našlo na dnevnom redu.

No, umjesto očekivanog imenovanja, Edin Ramić (SDA), ministar za izbjegle i raseljene osobe, predlaže da se ova točka skine s dnevnog reda i ostavi novoj Vladi FBiH na odlučivanje.

Obrazloženje ministra Ramića bilo je da se na ovaj način želi spriječiti diskriminacija Bošnjaka jer ne znaju hoće li u novoj Vladi FBiH Bošnjacima pripasti mjesto ministra unutarnjih poslova iako je u zakonu jasno navedeno da ministar i ravnatelj FUP-a ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Ako Bošnjak ne bude ponovno ministar MUP-a, onda će Bošnjaci biti diskriminirani. Zato mislim da je bolje imenovanje ravnatelja FUP-a ostaviti novoj Vladi FBiH, obrazloženje je ministra Ramića čiju je inicijativu o skidanju točke s dnevnog reda, koja je u nadležnosti drugog ministarstva, presedanom ocijenila Jelka Milićević (HDZ BiH), dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija.

U ove četiri godine nismo imali slučaj da jedan ministar traži da se s dnevnog reda skine točka čiji je predlagatelj drugi ministar koji je također na sjednici, istaknula je Milićević aludirajući na činjenicu da je ministar MUP-a Aljoša Čampara (SDA) također bio na sjednici.

Nakon što je i Ramićev argument o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka imenovanjem najbolje ocijenjenih kandidata iz reda hrvatskog naroda doveden u pitanje, Ramić se pozvao na stručnost kandidata.

Nama treba isključivo profesionalac, osoba koja zadovoljava najviše propisane standarde. Ne trebamo mu sad brojati krvna zrnca, izjavio je Ramić pobijajući vlastitu tezu da bi Hrvat na čelu FUP-a ugrozio Bošnjake ako ne zadrže poziciju ministra MUP-a.

Za i protiv

Osim ministara iz SDA, za skidanje s dnevnog reda izvješća Neovisnog odbora Parlamenta FBiH koje je provelo natječaj za izbor ravnatelja FUP-a, bila su trojica ministara iz SBB-a Vesko Drljača, Nermin Džindić i Zlatan Vujanović.

Edita Đapo, ministrica iz SBB-a, prilikom glasovanja priklonila se ministrima HDZ-a BiH koji su bili za to da se postupak imenovanja ravnatelja FUP-a završi odabirom najuspješnijeg s ponuđene liste kandidata.

Iza ovakvog opasnog presedana koji je inicirao SDA, a podržala većina ministara SBB-a, mogla bi se vrlo lako kriti namjera bošnjačkih stranaka za osnivanjem pričuvnog sastava policije u ovom entitetu.

Budući da su proces započeli bez suglasnosti Hrvata, na ovaj način mogu ga i završiti jer ravnatelj FUP-a iz reda hrvatskog naroda mogao bi ga zaustaviti.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pa sto je tu cudno tako je to od Dejtona do danas. Pa ubili su Jozu Leutara u Sarajevu, doministra Mupa i do danas dan nije rasvijetljen taj teroristicki cin. Ubili su ga upravo oni koji su to zlo, zlocin probali napakirati hrvatima. Ubijen je sto je radio svoj posao korektno i odgovorno, sto je hrvat i sto je vjerovatno u nekim istragama se dotakao politickih mocnika iz Sarajeva… Zasto nikome u BiH koji se kunu u pravnu drzavu nije stalo da se ovaj zlocin rijesi… Odgovor je jedan, vjerovatno su ti nalogodavci i danas mocni politicki i finansijski pa kontroliraju mnoge stvari koje nebi trebali.. Sramota..!

  • Kakve nam koristi od naših Hrvata,nikakve,samo oni imaju korist kao i oni Hrvati koji su u vijeću za medije!Kada su se oglasili a naknade redovno idu,sramite se svi koji primate plaću a nema vas nigdje!

  • Pa zar to nisu naši “prijatelji bošnjaci”…
    kako to divno reče jedan naš veliki RVAT inače navijač Veleža koji nemože izbaciti emocije,voli ćirilično pismo,nekad bio član saveza komunista i osnivač UJDI-a,ima mala primanja pa mu punac ostavio u nasljedstvo miljardu,bori se kao lav za televiziju,i profesionalni glumac pred spomen obilježjima…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.