Bosna i Hercegovina – zemlja terorizma i mina

Sudeći prema savjetima za putovanja stranih ministarstava vanjskih poslova, sigurnosna situacija u BiH se ne poboljšava te i dalje vlada opasnost od terorizma i mina.

Naime, analizirajući tekstove od prije dvije do tri godine, može se zaključiti da je većina teksta nepromijenjena, iako je na svakoj stranici navedeno da su informacije aktualne.

Primjera radi, Austrija za BiH, kao i prije nekoliko godina, i dalje smatra da je zemlja povišenog sigurnosnog rizika. Kao najveću opasnost navodi minska polja.

– Bez poznavanja aktualne situacije, napuštanje ceste, čak i u blizini glavnog grada Sarajeva, može biti opasno po život, upozoravaju Austrijanci. Kao i ranije, i dalje smatraju da zdravstveni sustav u BiH nije na zadovoljavajućoj razini. Po njihovom mišljenju, oko Banjaluke i Prijedora postoji rizik da dobijete meningitis, iako je od zadnjeg slučaja meningitisa prošlo više od dvije godine. Austrijanci, također, nisu promijenili loše mišljenje o našim cestama, koje su, kako ističu, u lošem stanju i nedovoljno markirane. Podsjećaju i na jedan od omiljenih “hobija” u BiH – šaranje prometnih znakova, jer upozoravaju da su često loše vidljivi.

I Njemačka, kao i prije nekoliko godina, ističe da su za posjetitelje u BiH najveća opasnost nagazne mine i loše ceste. Također, upozoravaju na lošu medicinsku zaštitu.

– Medicinska zaštita u zemlji i dalje se ne može usporediti sa standardima u EU. Još značajno zaostaje i u pogledu tehničkih sredstava, aparature i higijenskih uvjeta, navode Nijemci.

Britanci, kao i ranije, upozoravaju na stalnu opasnost od terorizma, a napadi su mogući, iako ih ne očekuju. Ukoliko do njih ipak dođe, mogući su napadi na lokacije na kojima borave stranci.

Spominju i nedavne prosvjede u Sarajevu u vezi sa JMBG-om, kao i manje prosvjede u drugim gradovima.

– Ovi prosvjedi su bili miroljubivi. Mogući su i novi prosvjedi. Budite na oprezu i izbjegavajte sve prosvjede, navode na stranici.

Britanci nisu spomenuli zadržavanje političara i međunarodnih predstavnika u zgradi parlamenta tijekom spomenutih prosvjeda. Kao i proteklih godina, spominju mogućnost prosvjeda povezanih sa povratkom izbjeglica i u vezi sa uhićenjem optuženih za ratne zločine.

I oni upozoravaju na minska polja, a posjetiteljima savjetuju da se ne udaljavaju od glavnih cesta. Napominju i da je u napuštenim zgradama moguće postojanje poteznih mina.

Amerikanci upozoravaju na moguću opasnost od etničkih tenzija, kao i na minska polja. Ističu da su naše ceste, iako djelomično obnovljene nakon rata, i dalje najlošije u regiji. Upozoravaju da se minska polja nalaze na 2,5 posto teritorija države, podsjećajući da je od mina stradalo 6.830 ljudi, od čega 600 smrtno.

Kao i prethodnih godina, upozoravaju da kriminalci u BiH koriste oružje u rješavanju osobnih, poslovnih i političkih razmirica. Spomenuli su i teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu 2011. godine i ranjavanje policajca, kao i napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010, kada je poginuo jedan policajac. (Nezavisne novine)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.